(Åpen artikkel for alle)

Posteien er nydelig som pålegg og som dipp til grønnsaker.

Denne posteien blir fyldig i smaken, men den er ikke sterk. Posteien er nydelig som pålegg og som dipp til grønnsaker. Den kan også brukes som basis i gryter og supper.

Skal du bruke den til grønnsakdip, er det fint å ta den ut av kjøleskapet i god tid og eventuelt røre inn litt mer olivenolje eller vann før servering slik at den blir mykere. Dippen blir også veldig god med rømme om du tåler melkeprodukter.

Oppskrift fra Eva Fjeldstad, utdannet homeopat og har arbeidet med fysiske og psykiske helseproblemer i mange år. Les også vår artikkel med henne: KROPPEN VÅR TRENGER FETTSYRER

Ingredienser

  • 8 dl ferdig bløtlagte bønner
  • 2 ss ekstra vergin olivenolje eller kokosolje
  • 4 fedd hvitløk (2 i skiver og 2 hakket)
  • 1 ss ingefær i skiver
  • 1 løk i skiver
  • 2 ts gurkemeie
  • 1 ss spisskummin
  • ½ ts nellik
  • 2 ts tørket timian
  • 1 ts salt
  • ½ ts pepper
  • 1 dl (når den er presset lett sammen) grovhakket krus- eller bredbladpersille.
  • 1 knapp dl grovhakket annen friskt krydderurt du liker, for eksempel koriander, oregano eller timian.
  • 1 1/2 dl ekstra vergin olivenolje
  • litt vann og litt mer salt

Slik gjør du: 

  • Legg bønnene i vann 18 – 24 timer før du skal lage bønneposteien. Bytt vann 3-4 ganger. Skyll bønnene godt. Her er det brukt: 1,5 dl azukibønner og 1,5 dl mungbønner. Ferdig bløtlagt blir de 4 dl hver.
  • Stek løk, 2 fedd skivet hvitløk og skivet ingefær i kokos- eller olivenoljen på svak varme til løken er blank.
  • Ha i det tørre krydderet og de bløtlagte bønnene, og ha vann i kjelen så det så vidt dekker blandingen. Bland godt.
  • Kok til bønnene er møre. Følg med så det ikke koker tørt, men det aller meste av vannet skal være trukket inn i bønnene når de er ferdig kokt.
  • Avkjøl blandingen til ca. 40 grader.
  • Ha i de hakkede urtene, de 2 siste fedd med hvitløk som er hakket, og olivenoljen.  
  • Mos det hele sammen med stavmikser til en jevn puré.

Mulig du trenger litt ekstra vann i tillegg for at blandingen skal bli passe myk. Smak til med litt mer salt.

Sett posteien i kjøleskapet i tette glass. Posteien blir noe fastere når den blir kald. Du kan gjerne fryse den ned i glass som ikke er helt fylt (10-20% ledig plass i glasset for utvidelse ved frysing) og ta opp ved behov.

TIPS! 

Du kan også bruke andre typer bønner og urter for å variere.

Du kan selvfølgelig bruke et blandingskrydder som har en del av de samme ingrediensene som her – vær bare litt obs på innholdet, så det ikke blir alt for sterkt. Prøv for eksempel Somas tacokrydder som er en smakfull økologisk krydderblanding god til mye mer enn taco.

Ingrediensene i denne posteien nærer tarmbakteriene på en god måte. Bønner inneholder fiber og resistent stivelse, og løk og hvitløk inneholder inulin. Alt dette er bakterienes favorittmat. De tørre krydderne bidrar til å rydde opp blant bakteriene og fremmer fordøyelsen ved å øke produksjon av fordøyelsesvæsker og redusere tarmgass. Olivenolja inneholder gode fettsyrer, viktige antioksidanter og er bidragsyter til å senke irritasjon i tarmen. Persille er kraftig betennelsesdempende og er kreftforebyggende – og koriander er effektivt for å skille ut tungmetaller fra kroppen.