Av Gunn-Karin Sakariassen

Etter en regntung sommer her på Østlandet bugner skogen av sopp. Av alle slag. Men husk at du plukker og bruker bare de soppene du er 100% sikker på.

Etter å ha spist sopp-pizza, sopp-omelett, sopp i sauser og gryteretter, er det på tide å få syltet noen glass.

Det er himmelsk å ta frem syltet sopp til kraftige kjøttgryter på vinteren, til nylaget reinsdyr paté, til hjemmelagd leverpostei, stekt fisk, mm.

Lettvint å lage er det også.

Slik gjør du det

Ingredienser

  • 5 dl renset sopp, skåret i passende fine biter
  • 2 dl vanlig eddik, eplesidereddik eller hvitvinseddik
  • 1 dl vann
  • 2 dl valgfritt søtningsstoff (bruker du type Sukrin, reduser mengden til 0,6 dl.)
  • 2 ts salt
  • 3 sjalottløk eller 2 ss rødløk, skåret i tynne skive1/2 gul paprika skåret i biter
  • 2 fedd hvitløk, skåret i tynne skiver
  • ½ rød chili, skåret i skiver
  • 2 sølvløk skåret i tynne skiver

Krydder som f.eks. sennepsfrø, hele pepperkorn, korianderfrø, stjerneanis, laurbærblad kan du bruke. (Jeg bruker hele pepperkorn, korianderfrø og sennepsfrø) men har jeg ikke dette tilgjengelig er salt og pepper helt greit.

Fremgangsmåte

Kok opp eddik, vann og søtningsstoff. Ha oppi sopp, løk, paprika, hvitløk, chili, og krydder. Kok opp igjen, senk varmen og la det stå å små syde i 10 minutter.

Hell alt oppi et rent glass med lokk. Fyll glasset helt opp med sopp og lake. Skru på lokket og oppbevar soppen i kjøleskapet.

Lykke til!