Hjemmelaget mandelmelk er enkelt å lage, men krever en liten ekstra forberedelse.
Nemlig bløtlegging av mandlene. Dette er ikke komplisert, og det gjør seg stort sett selv 🙂
Bløtlegging gjør mandlene myke og lettere å bearbeide. En annen bra ting med bløtleggingen er at du fjerner antinæringsstoffene i mandlene.
Det betyr at det blir lettere for å tarmen å fordøye dem, og at næringstoffene i mandlene blir bedre tilgjengelig for opptak.
Som med havremelken, så kan du også med mandelmelken tilsette ulike smaker.
- Vaniljesmak: Vaniljeekstrakt og et par dadler
- Sjokoladesmak: 1-2 ss kakaopulver (gjerne råkakao), et par dadler og en klype salt
Skal du bruke mandelmelken i type bakst og matlaging, så er det greit å holde den nøytral i smaken.
Hva gjør man med mandelmassen?
Når du har silt «melka», så vil du sitte igjen med en tørr mandelmasse. Denne trenger du ikke å kaste.
Bruk den f.eks. i granola, smoothie, havregrøt, pannekaker o.l.
Oppskrift hjemmelaget mandelmelk
Ingredienser
- 2,5 dl bløtlagte mandler
- 1 liter vann
- 1 klype salt
- 1 ts vaniljeekstrakt (valgfritt)
- 1-2 dadler eller 1 ts lønnesirup (valgfritt)
Fremgangsmåte
- Bløtlegg mandlene først: Ha mandlene i en bolle og fyll på med vann. Vannet skal dekke mandlene. La mandlene ligge her i 8-12 timer
- Etter bløtlegging, fjern vannet og skyll mandlene godt
- Ha mandlene i en blender sammen med vann og salg, og evt. søtningsmidlene
- Blend på høy hastighet i 60 sek, til den er glatt, kremaktig og skummende
- Du kan nå ha mandelmelken slik, eller du kan sile den gjennom en nøttesil eller et klede/kjøkkenhånduk.
Mandelrestene kan brukes i bakst, granola og havregrøt. - Oppbevares kaldt og holder seg i inntil 4 dager