Hjemmelaget mandelmelk er enkelt å lage, men krever en liten ekstra forberedelse.

Nemlig bløtlegging av mandlene. Dette er ikke komplisert, og det gjør seg stort sett selv 🙂

Bløtlegging gjør mandlene myke og lettere å bearbeide. En annen bra ting med bløtleggingen er at du fjerner antinæringsstoffene i mandlene.

Det betyr at det blir lettere for å tarmen å fordøye dem, og at næringstoffene i mandlene blir bedre tilgjengelig for opptak.

Som med havremelken, så kan du også med mandelmelken tilsette ulike smaker.

  • Vaniljesmak: Vaniljeekstrakt og et par dadler
  • Sjokoladesmak: 1-2 ss kakaopulver (gjerne råkakao), et par dadler og en klype salt

Skal du bruke mandelmelken i type bakst og matlaging, så er det greit å holde den nøytral i smaken.

Hva gjør man med mandelmassen?

Når du har silt «melka», så vil du sitte igjen med en tørr mandelmasse. Denne trenger du ikke å kaste.

Bruk den f.eks. i granola, smoothie, havregrøt, pannekaker o.l.

Oppskrift hjemmelaget mandelmelk

Ingredienser 

  • 2,5 dl bløtlagte mandler 
  • 1 liter vann
  • 1 klype salt
  • 1 ts vaniljeekstrakt (valgfritt)
  • 1-2 dadler eller 1 ts lønnesirup (valgfritt)

Fremgangsmåte

  • Bløtlegg mandlene først: Ha mandlene i en bolle og fyll på med vann. Vannet skal dekke mandlene. La mandlene ligge her i 8-12 timer
  • Etter bløtlegging, fjern vannet og skyll mandlene godt
  • Ha mandlene i en blender sammen med vann og salg, og evt. søtningsmidlene
  • Blend på høy hastighet i 60 sek, til den er glatt, kremaktig og skummende
  • Du kan nå ha mandelmelken slik, eller du kan sile den gjennom en nøttesil eller et klede/kjøkkenhånduk.
    Mandelrestene kan brukes i bakst, granola og havregrøt. 
  • Oppbevares kaldt og holder seg i inntil 4 dager