Bokanmeldelse av Gunn Karin Sakariassen

Jeg har fått to nye glutenfrie kokebøker på kjøkkenet. Skrevet av Yiannis Fiolias og Elisabeth Carlsen.

Da deres sønn Sevastianos, fikk diagnosen cøliaki, bestemte de seg raskt for at de skulle sørge for at Svastianos ikke skulle savne noen ting av bakevarer han var vant til.

Heldigvis for han så er hans pappa kokk og hans mamma over snittet interessert i mat, så de satte i gang og pappa Yiannis startet bloggen: Pappa uten gluten som er veldig populær. Etter mye prøving og feiling ble det også bøker.

De har skrevet 4 bøker og jeg har lest to:

Den store glutenfrie bakeboken og Den store glutenfrie kokeboka.

I tillegg har de «Den store glutenfrie brødboka» og «Den store glutenfrie julebakeboka».

Den store glutenfrie bakeboken

Den store glutenfrie bakeboken, er oversiktlig med grundig innføring i «Hvordan lykkes med glutenfri bakst¨ i starten av boken. Viktig lesning for alle som ikke er vant med det.

Deretter følger kapitler etter kapitler med bakst av alle slag. Det er brød av alle sorter, lomper, pølsebrød, pizzasnurrer, ostehorn, nanbrød, hjemmelaget granola, mûslibarer, pasta, pizza, kaker og søt bakst.

Alt hva barn, ungdom og resten av familien trenger. Jeg har testet grove scones, havrekjeks, grovbrød med frø og kjerner.

Alt smaker veldig godt.

Det beste med denne boken er at her behøver man ikke tenke på å bake glutenfritt til bare en i familien. Her kan hele familien spise glutenfritt. Oppskriftene er enkle og oversiktlig slik at slekt og venner kan bruke denne boka selv om de ikke har cøliaki.

Type glutenfritt mel

Det er brukt mest vanlig glutenfritt mel som man får kjøpt overalt. Glutenfritt mel inneholder mye stivelse, og for de som sliter med stabilt blodsukker, kan det være smart å tilsette deigen mer fiber, som fiberhusk, havrefiber, pofiber, og andre typer mel som mandelmel, kokosmel og hirsemel for eksempel, for å ikke få for høyt blodsukker. Det står fint forklart i boken hvordan man kan bytte ut glutenfritt med mer fiber eller annen type mel.

Det viktigste er allikevel å ikke spiser brødskiver til ett hvert måltid, men variere både i gode proteinrike pålegg, som egg, fisk og avokado, salater, omeletter og lignende.

Den store glutenfrie kokeboka

Den store glutenfrie kokeboka kommer nettopp med dette. Her kommer muffins med egg og bacon, her kommer kjøleskapsgrøt, kyllingsandwich med aioli, tunfisksandwich, wraps med forskjellige pålegg. Den bugner av gode oppskrifter. Frokost, lunsj, matpakker, salater og småretter, vegetar retter, supper og gryteretter, kaker og desserter, bakst – den inneholder i grunnen alt som en kokebok skal ha.

Også her vil du i begynnelsen av boka, få faglig stoff om cøliaki, naturlige glutenfrie basisvarer, vanlige «glutenfeller» og vanlige «glutenfeller» med gode alternativer. Her er det masse viktig og nyttig informasjon.

Bildene er utrolige fine, de kommer mot deg og du får lyst til å prøve alle rettene. Bøkene er i stort format, enkle å lese, mye nyttig informasjon, og utrolig mange gode, nyttige og ikke vanskelige oppskrifter.

Siden Yiannis Fiolias er gresk, har jeg prøvd de «greske oppskriftene» jeg elsker å spise når vi feriere i det nydelige landet. Det smakte deilig.

Oppskriftene er merket med porsjoner og om de er raske å lage, middels eller kanskje du trenger litt mere tid.

Dette er to flotte bøker for alle med cøliaki, og dette er bøker som barn og ungdom kan bruke.

Her er det matglede på hver side. Sjekk bloggen til pappa uten gluten.

Bøkene får du kjøpt hos Frisk forlag