Det er høst og tilgangen på ferske, norske rotgrønnsaker er på topp.
Rødbete – er den planten som lager verdens vakreste suppe. Fargestoffene i rødbete gir suppen den nydelige varme fargen. Dessuten er den nydelig på smak.
Rødbeten er kanskje en av de mindre brukte grønnsakene i norskt kosthold, men den er næringsrik og smakfull. Vi vil derfor dele noen rødbetoppskrifter med deg fremover 🙂
Rødbete har et høyt innhold av folat og kostfiber, og er en kilde til kalium.
Grønnsaken bør ikke gis til barn under 6 mnd da den har et høyt nitratinnhold.
Rødbeten har god holdbarhet. Den bør oppbevares på 2-4 grader og ha høy luftfuktighet, samtidig som de beskyttes for direkte lufttrekk.
Høstsuppe med rødbeter
Ingredienser
- 3 mellomstore rødbeter ( 650 g)
- 1 løk, finhakket,
- 3 fedd hvitløk, finhakket
- 1 rød chili finhakket
- 2 persillerot eller en annen type bete ( sellerirot, gulrot, ca. 150 g) skjært i små biter
- 1 liter grønnsakskraft eller kjøttkraft ( hjemmelagd eller buljong)
- Salt, pepper, sitronsaft
Til servering
- Creme fraîche
- Frisk timian
Fremgangsmåte
- Rens persillerot og rødbeten (hold rødbeten under vann mens du skjærer skallet av). Kutt betene i litt store biter.
- Ha smør i en kjele og surr løk, hvitløk og chili på middels varme til løken har blitt myk.
- Ha oppi grovhakkede beter, og la alt surre i smøret i noen minutter.
- Hell på grønnsaks- eller kjøttkraft. Legg på lokk og la alt surre i 15 – 20 minutter, til betene er blitt myke.
- Bruk stavmikseren og blend suppen til den er helt glatt. For tykk? Spe på med mer kraft eller vann.
- Smak suppen til med salt, pepper og sitronsaft.
- Server suppen med en skje creme fraîche, eller rømme og strø frisk timian over.
Tips: Du kan ha skiver av avokado, stekte brødterninger, eller stekte kikerter over også.
Stekte kikerter: Hell vannet av en boks kikerter, skyll godt. Tørk ertene i et kjøkkenhåndkle. Bland olivenolje, salt, pepper, chiliflak i en bolle og bland godt. Legg kikertene på et stekebrett med bakepapir, og hell over oljeblandingen. Fordel dette godt over kikertene. Inn i stekeovnen på 200 grader i 10 minutter. Pass på, ertene kan «eksplodere» litt, ikke farlig, men det kan bli litt søl. Det er det verdt.