Det er høst og tilgangen på ferske, norske rotgrønnsaker er på topp.

Rødbete – er den planten som lager verdens vakreste suppe. Fargestoffene i rødbete gir suppen den nydelige varme fargen. Dessuten er den nydelig på smak.

Rødbeten er kanskje en av de mindre brukte grønnsakene i norskt kosthold, men den er næringsrik og smakfull. Vi vil derfor dele noen rødbetoppskrifter med deg fremover 🙂

Rødbete har et høyt innhold av folat og kostfiber, og er en kilde til kalium.

Grønnsaken bør ikke gis til barn under 6 mnd da den har et høyt nitratinnhold.

Rødbeten har god holdbarhet. Den bør oppbevares på 2-4 grader og ha høy luftfuktighet, samtidig som de beskyttes for direkte lufttrekk.

Høstsuppe med rødbeter

Ingredienser

  • 3 mellomstore rødbeter ( 650 g)  
  • 1 løk, finhakket, 
  • 3 fedd hvitløk, finhakket 
  • 1 rød chili finhakket 
  • 2 persillerot eller en annen type bete ( sellerirot, gulrot, ca. 150 g) skjært i små biter 
  • 1 liter grønnsakskraft eller kjøttkraft ( hjemmelagd eller buljong) 
  • Salt, pepper, sitronsaft  

Til servering

  • Creme fraîche 
  • Frisk timian 

Fremgangsmåte

  1. Rens persillerot og rødbeten (hold rødbeten under vann mens du skjærer skallet av). Kutt betene i litt store biter. 
  1. Ha smør i en kjele og surr løk, hvitløk og chili på middels varme til løken har blitt myk. 
  1. Ha oppi grovhakkede beter, og la alt surre i smøret i noen minutter. 
  1. Hell på grønnsaks- eller kjøttkraft. Legg på lokk og la alt surre i 15 – 20 minutter, til betene er blitt myke. 
  1. Bruk stavmikseren og blend suppen til den er helt glatt. For tykk? Spe på med mer kraft eller vann.  
  1. Smak suppen til med salt, pepper og sitronsaft.  
  1. Server suppen med en skje creme fraîche, eller rømme og strø frisk timian over. 

Tips: Du kan ha skiver av avokado, stekte brødterninger, eller stekte kikerter over også. 

Stekte kikerter: Hell vannet av en boks kikerter, skyll godt. Tørk ertene i et kjøkkenhåndkle. Bland olivenolje, salt, pepper, chiliflak i en bolle og bland godt. Legg kikertene på et stekebrett med bakepapir, og hell over oljeblandingen. Fordel dette godt over kikertene. Inn i stekeovnen på 200 grader i 10 minutter. Pass på, ertene kan «eksplodere» litt, ikke farlig, men det kan bli litt søl. Det er det verdt.