Bjarte Aasland ble intervjuet av Margunn Ree Michelsen i Bergens Tidende i 2009, men artikkelen kom aldri på trykk. Vi har fått tilgang til artikkelen av Bjarte og du har nå anledning til å lese den her.

Tekst: Margunn Ree Michelsen.

NÅ ER LIVET GODT

(Obs, obs: Banneord i sitatet)
”Jeg er ikke spesiell religiøs av meg, men jeg nøler ikke med å kalle lidelsen min for en satan.”

Endelig er livet godt, Bjarte Aasland har det bedre enn aldri før, både i sinn og skinn. Han har sluttet å spise brød og drikker ikke melk. 

-Før var jeg som en liten gutt som skulle lære å sykle på tohjulssykkel. Hele tiden datt jeg, eller kolliderte med noe, forteller 42-åringen og fortsetter: -I dag er det som om jeg sykler på enhjulssykkel og gjør akrobatiske øvelser samtidig.

For Bjarte Aasland er det et før og et etter. Omskiftet i helse og helbred tidfester han til november 2007.

Før dette hadde han vært langt nede. Han følte seg oppblåst, energiløs, sløv og tung i hodet. Var anspent, hadde pustebesvær og angst. Det verste var følelsen av å ha et hode som ikke fungerte. Klarte ikke tenke, hadde en hukommelse som sviktet, var uoppmerksom, kunne ikke orientere seg og var uten initiativ. Sanseinntrykkene bombarderte ham, og han klarte ikke å forholde seg konstruktivt til dem.

En kamerat som selv hadde hveteintoleranse, foreslo at han skulle holde seg unna hvete. -Jeg hadde ingenting å tape, sier Bjarte Aasland, og prøvde. Etter kort tid merket han at hodet klarnet og forvirringen avtok.

Han begynte å søke kunnskap om hva det kunne være som feilte ham. Mistanken gikk til kvikksølvforgiftning, hjerneskade, Alzheimer eller ADHD. -Jeg betrodde meg til en kamerat. Jeg fryktet demens og trodde rett og slett at jeg ikke ville være i stand til å ta vare på meg selv, hvis situasjonen forverret seg, forteller Aasland.

Når han forteller meg historien sin ser han meg rett inn i øynene og snakker sammenhengende og flytende. At han tidligere hadde språk- og talevansker er det ingen spor av. Han legger heller ikke skjul på at han var i en vanskelig livssituasjon da det raste som verst i han og rundt ham.

Bjarte Aasland fortsetter: Etter flere konsultasjoner hos fastlegen, homøopat, laboratorietester og oppfølging på Balderklinikken i Oslo, fikk han svaret. Bjarte Aasland har hveteallergi og intoleranse mot gluten, øl- og bakegjær og kumelk.

-I løpet av få dager på nytt kosthold var det som om jeg våknet fra en mental død og helsen forbedret seg dramatisk. Jeg har fått et nytt liv. Nå har jeg et funksjonsnivå som jeg aldri har erfart tidligere. Først og fremst på det mentale og kognitive området, men også fysisk. I over 30 år har jeg trent flere ganger i uken, men det jeg opplever nå er at kroppen responderer mye bedre på trening, forteller Bjarte Aasland og fortsetter: -Jeg opplever også at sanseapparatet er blitt forsterket og finmotorikken forbedret. At jeg tidligere var det som kalles for en skjult stammer og har vært til behandling hos Statped Vest i Bergen, smiler jeg av nå. Jeg er overbevist om at det var kostholdet som også innvirket negativt på tale- og språkopplevelsen min.

Han forteller at han som barn var distré og hadde enspora interesser som gikk mot det autistiske. Han skjønte ikke de sosiale kodene og følte seg utenfor.

-Når mennesker blir slik er det altfor enkelt å skylde på en dårlig barndom, ekteskap eller jobb, mener Aasland.

I dag består kostholdet hans av mest mulig ren, ubearbeidet mat og tilskudd av høye doser vitaminer, mineraler og sporstoff. Basisen er grønnsaker og belgfrukter som erter, linser og bønner, dessuten kjøtt, fisk, egg, nøtter, kjerner og ris. Brød, pasta og pizza rører han uhyre sjelden. -Mange spør meg om det er vanskelig å leve uten brød, men det er det overhodet ikke. Det eneste jeg spiser av brødliknende varer er av og til riskaker, sier Aasland. -I dag har jeg det bedre enn det jeg trodde var mulig, avslutter han.