Hjemmelaget mandelmelk er enkelt å lage, men krever en liten ekstra forberedelse.
Nemlig bløtlegging av mandlene. Dette er ikke komplisert, og det gjør seg stort sett selv :)
Bløtlegging gjør mandlene myke og lettere å bearbeide. En annen bra ting med bløtleggingen er at du fjerner antinæringsstoffene i mandlene.
Det betyr at det blir lettere for å tarmen å fordøye dem, og at næringstoffene i mandlene blir bedre tilgjengelig for opptak.
Som med havremelken, så kan du også med mandelmelken tilsette ulike smaker.
Vaniljesmak: Vaniljeekstrakt og et par dadler
Sjokoladesmak: 1-2 ss kakaopulver (gjerne råkakao), et par dadler og en klype salt
Hva gjør man med mandelmassen?
Når du har silt "melka", så vil du sitte igjen med en tørr mandelmasse. Denne trenger du ikke å kaste.
Bruk den f.eks. i granola, smoothie, havregrøt, pannekaker o.l.
Oppskrift hjemmelaget mandelmelk
Ingredienser
2,5 dl bløtlagte mandler
1 liter vann
1 klype salt
1 ts vaniljeekstrakt (valgfritt)
1-2 dadler eller 1 ts lønnesirup (valgfritt)
Fremgangsmåte
Bløtlegg mandlene først: Ha mandlene i en bolle og fyll på med vann. Vannet skal dekke mandlene. La mandlene ligge her i 8-12 timer
Etter bløtlegging, fjern vannet og skyll mandlene godt
Ha mandlene i en blender sammen med vann og salg, og evt. søtningsmidlene
Blend på høy hastighet i 60 sek, til den er glatt, kremaktig og skummende
Du kan nå ha mandelmelken slik, eller du kan sile den gjennom en nøttesil eller et klede/kjøkkenhånduk.
Mandelrestene kan brukes i bakst, granola og havregrøt.Oppbevares kaldt og holder seg i inntil 4 dager