Hjemmelaget mandelmelk

Publisert av Tine S. Østby den 13.05.23. Oppdatert 15.08.25.

Hjemmelaget mandelmelk er enkelt å lage, men krever en liten ekstra forberedelse.

Nemlig bløtlegging av mandlene. Dette er ikke komplisert, og det gjør seg stort sett selv :)

Bløtlegging gjør mandlene myke og lettere å bearbeide. En annen bra ting med bløtleggingen er at du fjerner antinæringsstoffene i mandlene.

Det betyr at det blir lettere for å tarmen å fordøye dem, og at næringstoffene i mandlene blir bedre tilgjengelig for opptak.

Som med havremelken, så kan du også med mandelmelken tilsette ulike smaker.

  • Vaniljesmak: Vaniljeekstrakt og et par dadler

  • Sjokoladesmak: 1-2 ss kakaopulver (gjerne råkakao), et par dadler og en klype salt

Hva gjør man med mandelmassen?

Når du har silt "melka", så vil du sitte igjen med en tørr mandelmasse. Denne trenger du ikke å kaste.
Bruk den f.eks. i granola, smoothie, havregrøt, pannekaker o.l.

Oppskrift hjemmelaget mandelmelk

Ingredienser 

  • 2,5 dl bløtlagte mandler 

  • 1 liter vann

  • 1 klype salt

  • 1 ts vaniljeekstrakt (valgfritt)

  • 1-2 dadler eller 1 ts lønnesirup (valgfritt)

Fremgangsmåte

  • Bløtlegg mandlene først: Ha mandlene i en bolle og fyll på med vann. Vannet skal dekke mandlene. La mandlene ligge her i 8-12 timer

  • Etter bløtlegging, fjern vannet og skyll mandlene godt

  • Ha mandlene i en blender sammen med vann og salg, og evt. søtningsmidlene

  • Blend på høy hastighet i 60 sek, til den er glatt, kremaktig og skummende

  • Du kan nå ha mandelmelken slik, eller du kan sile den gjennom en nøttesil eller et klede/kjøkkenhånduk.
    Mandelrestene kan brukes i bakst, granola og havregrøt. 

  • Oppbevares kaldt og holder seg i inntil 4 dager