“Denne oppskriften er hentet fra Gry Hammers bok "Fermentering", en bok som varmt anbefales om du vil prøve deg mer på fermentert mat. Her er det mange gode oppskrifter, fine bilder og inspirerende tips.”
Som du kanskje har fått med deg er fermentert mat gull for bakteriene i tarmen, noe som også er viktig for et godt immunforsvar. Om du vil lære mer om hvordan styrke din tarmflora, les denne artikkelen>>
Syltede rødbeter er nydelig på både leverpostei og vegetariske posteier som linse- og bønnepostei. Rødbetene kan også brukes som tilbehør til ulike middagsretter.
Oppskrift:
5 middels til store rødbeter
1 ts karve
0,5 dl Molkosan eller Vita Biosa (fås på helsekost)
2,5 dl saltlake
Fremgangsmåte:
Stikk rødbetene med en gaffel og legg dem i en ildfast form eller på et stekebrett. Bak i ovnen på 120 grader i 3-4 timer. Rødbeten er mør når du kan stikke en skarp kniv inn til kjernen av rødbeten.
La rødbetene kjølne, deretter skreller du dem og deler dem opp i tynne skiver. Bruk en skarp kniv, så er det lettere å skjære slik at rødbetene beholder formen.
Legg så rødbetene lagvis i et glass. Om du har en fermenteringskrukke, kan du bruke denne
Ha saltlaken sammen med Molkosan/Vita biosa over rødbetene til disse dekkes. Pass på at det er 2-3 cm fra grønnsakene til toppen av glasset.
Sett oppå rødbetene et glass, stein eller et lodd for at de skal holde seg under saltlaken.
Fermenteres i romtemperatur i 3-5 dager.
Sett deretter glasset/glassene kjølig for lagring.