Hjemmelaget surkål

Publisert av Tine S. Østby den 25.08.25.

Hjemmelaget surkål er ikke vanskelig, men planlegg litt tid for å gjøre det enklere for deg. Ved å la kålen ligge i saltet en times tid, så blir det vesentlig lettere å kna ut væsken.

Oppskriften du finner her er inspirert fra Gry Hammer sin bok "Fermentering". Om du vil ha et godt oppslagsverk med informasjon og oppskrifter, så er denne boka absolutt å anbefale.

Oppskrift hjemmelaget surkål

Ingredienser

  • En stk hodekål

  • 2 ts karve

  • 2 ts uraffinert salt

Fremgangsmåte

  • Ta av de ytterste bladene på hodekålen

  • Del den i to og fjern "stilken" nederst, kutt gjerne rundt den

  • Finskjær kålen i strimler

  • Ha kålen i en stor bolle og ha over karve og salt - bland godt

  • La kålen stå en times tid, da får saltet virker og det blir lettere å kna ut væsken fra kålen

  • Kna så kålen til den slipper væske og du har fått en del væske ut. Vi vil ha nok væske til å dekke kålen

  • Hell kålen og væsken over på et glass eller i en fermenteringskrukke

  • Pass på at det er minst 2-3 cm mellom kålen og toppen av glasset

  • Press kålen ned i glasset, slik at væsken kommer over kålen

  • Legg noe tungt på toppen, slik at kålen holder seg under væsken. Dette er viktig, ellers kan det som ligger utenfor begynne å mugge

  • Ha over et stykke tøy for å beskytte mot støv etc.

  • La stå i 7-30 dager, alt etter hvor syrlig du vil ha den. Smak underveis :)

  • Når du synes den er passe syrlig, ta ut det som holder kålen nede, tett igjen med lokk og sett kjølig. Kålen fortsetter å "modnes", men veldig sakte. Den har god holdbarhet.

Spis surkålen som et tilskudd eller ha den som tilbehør til lunsj eller middag :)

Tips: Er fermentert mat helt nytt for deg, så kan det være kraftig kost for fordøyelsen i starten. Begynn forsiktig, f.eks. med en t-skje om dagen i noen dager, deretter øk opp inntaket sakte.