Ja, hvem skulle ha trodd at man kunne bake gode kaker med søtpotet!
Men det er akkurat det vi har gjort her, for søtpotet passer perfekt i brownie.
Søtpoteten bidrar ikke bare med sødme, men den fungerer også som bindemiddel i stedet for egg, og er med på å skape denne gode og myke browniekonsistensen.
Bonus er at søtpoteten i tillegg er rik på fiber, antioksidanter og betakaroten, samt bidrar med bl.a. kalium og sporstoffet kobber.
Brownie uten gluten, egg og melk
Denne brownien er altså både gluten, melke- og eggefri.
Den inneholder peanøttsmør, men man kan bruke annet nøttesmør i stedet.
Vi har ikke testet den ut med f.eks. kokosolje eller annen type smør, men det går jo an å eksperimentere :)
Kokosblomstsukker som søtning
I denne oppskriften ble det brukt en blanding av kokosblomstsukker og uraffinert rårørsukker. Man kan bruke bare kokosblomstsukker eller teste ut med f.eks. Sukrin gold om man vil ha en helt sukkerfri variant.
Pynt gjerne med bær og kanskje med pisket kokoskrem? Ellers smaker den også veldig godt helt "bar" :)
Om du ønsker, kan du også ha i hakket mørk sjokolade, eller sjokoladedråper, det er opp til deg.
Oppskrift Brownie med søtpotet
Ingredienser
205 g most søtpotet
140 g peanøtt - eller mandelsmør
40 g bakekakao eller rå kakaopulver
140 g kokosblomstsukker, evt bland inn en del uraffinert rårørsukker
50 g Jyttemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljeekstrakt
1/4 ts salt
90 g hakket mørk, melkefri sjokolade (valgfritt)
Fremgangsmåte
Bak først søtpoteten med skall i ovnen på 175 grader i ca 1,5 time. Kjøl deretter søtpoteten ned, skrell den og del den i mindre biter - ANBEFALT. Kan gjøres dagen i forveien.
Dette bevarer best sødmen i søtpoteten. Evt. kan du skrelle den og kutte den i mindre biter og koke den i vann og deretter avkjøle (evt. med kaldt vann). Dette tar vesentlig kortere tid.Sett ovnen på 175 grader
Ha bakt/kokt, oppdelt søtpotet i foodprosessor sammen med alle de andre ingrediensene
Kjør sammen til en jevn og seig masse
Ha massen i en liten form dekket med bakepapir
Stek den på 175 grader i ca 40 minutter - jo lenger den står, jo mindre myk/seig inni
Avkjøl brownien - og deretter er den klar til å spises :D
Oppbevares i kjøleskapet i inntil en uke.