Slik kartlegger du matreaksjoner på en trygg måte

Publisert av Tine S. Østby den 15.08.25.

Hvordan finne ut om du tåler en matvare

Den sikreste måten å finne ut om du tåler en bestemt matsort, er å unngå den en periode – og deretter spise en god porsjon av den på én gang.

Kjenner du på abstinenssymptomer når du kutter ut matvaren (noe som er ganske vanlig, særlig ved melk, gluten og sukker), er det et tydelig tegn på at kroppen din trenger en pause fra den.

Når du senere reintroduserer matvaren, kan reaksjoner komme raskt – men de kan også drøye 1–2 dager.
Vanlige psykiske reaksjoner kan være nedstemthet, uro, aggresjon, forsterket angst eller tåkehode.
Fysiske reaksjoner kan inkludere hodepine, ledd- og muskelsmerter, mageplager (forstoppelse eller løs mage) og hudreaksjoner som utslett eller eksem.

De vanligste matvarene å reagere på

Man kan i prinsippet reagere på alle typer matvarer, men de vanligste proteinene er gluten (i korn), kasein (melk), egg, soya og mais. 

Det vanligste er å begynne med enten gluten eller melk eller begge disse. Ved reintroduksjon er det viktig at du bare begynner med en matvare av gangen. Etter 4-6 uker prøv f.eks. litt gluten (eks. brødskive) og vent i 2 dager for å se om du får en reaksjon. Går dette greit, kan du reintrodusere melk og se om det går greit. Husk at det kan ta et par dager før reaksjonen melder seg (noen ganger til og med flere dager), så ha tålmodighet. 

Kostdagbok med symptom­tracking
For å gjøre prosessen enklere og mer presis, anbefaler vi å føre kostdagbok med symptom­tracking både før, under og etter eliminasjonsperioden:

  • Før eliminasjon: Gir deg et tydelig bilde av hvordan du har det til vanlig, og hvilke symptomer som allerede er der.

  • Under eliminasjon: Hjelper deg å holde oversikt over hva du spiser og hvordan kroppen reagerer når matvaren er ute av kostholdet.

  • Ved reintroduksjon: Gjør det lettere å se mønstre og koble selv små endringer i form til riktig matvare.

Noter mat og drikke, tidspunkt, symptomer, energinivå og andre faktorer som søvn, stress og fysisk aktivitet. Jo mer detaljert du er, desto enklere blir det å trekke riktige konklusjoner.

En slik dagbok er også svært nyttig overfor legen din – den fungerer som konkret dokumentasjon på hva du har opplevd, og kan gi et mye tydeligere bilde av sammenhenger mellom mat og symptomer.

Dagboken bør føres i 1-2 uker før eliminasjon, under eliminasjonsfasen (som bør vare i minst 4-6 uker) og ved reintroduksjon i 1-2 uker. 

Når det er vanskelig å vite
Synes du det er utfordrende å gjennomføre en eliminasjon og reintroduksjon, kan en matintoleranse- eller proteinintoleransetest være nyttig. Disse gir en indikasjon på matvarer du reagerer på og hvilke du evt. bør starte med å eliminere. Dette er konkrete indikasjoner svart på hvitt og du slipper å gjette hvilke matvarer du reagerer på og hvor du skal begynne. 

Som medlem hos oss får du 10 % rabatt på tester fra Lab1 og EU Biotek. Bli medlem her»

Selv om du reagerer på en matvare nå, betyr det ikke nødvendigvis at du aldri kan spise den igjen. Tarmen trenger bare en pause – for noen er det snakk om noen uker, for andre 1–2 år. Etter en lengre periode uten matvaren, kan noen tåle små mengder igjen, mens andre fortsatt bør holde seg unna.

Medlemmer hos oss har tilgang til onlinekurset “Spis sunt og næringsrikt på gluten- og melkefritt” samt minikurs i “Melkesyregjæring”. I disse får du også tips til hvordan styrke tarmen. 

Bli medlem her»