Blogger Kristins julegodteri

Publisert av Tine S. Østby den 27.11.20. Oppdatert 24.07.25.

Oppskrifter og tekst: Kristin Granli fra bloggen «Kristin koker»

Vil du vite mer? Følg Kristin på Instagram @kristinkoker

Hasselnøtter med vanilje og chili

Nydelige nøtter som passer kjempefint til julekosen. Disse er sterke, søte, salte og aromatiske, og et fint alternativ til alt det veldig søte som serveres i jula. Gi dem bort i gave, eller behold dem selv.

Hasselnøtter med vanilje og chili

Uten gluten, hvete, melk, soya, mais, raffinert sukker.

Ingredienser:

  • 5oo g hasselnøtter uten skall, jeg kjøper ristede hasselnøtter i poser i etniske matbutikker. Tyrkiske varemerker pleier å ha kjempegode ristede hasselnøtter.

  • 1 eggehvite

  • 1/2 dl kokossukker

  • 1/2 ts salt (uraffinert havsalt)

  • 1 ts chilipulver

  • 1/4 ts vaniljepulver (f.eks. fra økosjokolade)

Slik gjør du:

  • Sett stekeovnen på 110 grader.

  • Pisk eggehviten stiv med saltet, bland inn nøtter, kokossukker, chilipulver og vaniljepulver.

  • Legg et ark bakepapir på et steke brett, hell nøttemassen på papiret og fordel utover.

  • Stekes i ovnen i ca. 1 time. Rør i massen innimellom, slik at eggehviteblandingen tørker godt.

  • Når nøttene er tørre og sprø er de ferdige, og avkjøles før de pakkes i fine poser til gaver, eller oppbevares i boks eller glass.

Supergode, sunne sjokoladeboller med havregryn og dadler

Er du på utkikk etter julegodter uten altfor mye sukker? Eller har du bare lyst på noe godt helt uten dårlig samvittighet? Disse sjokoladebollene er basert på glutenfrie havregryn, kokosolje og dadler. De smaker kjempegodt og har en balansert sødme. Slike kuler er også morsomme å lage sammen med barna. De er også supre som turmat når som helst på året.

Jeg har smaksatt mine sjokoladeboller med både vanilje, romdråper og mandelessens. Da smaker de ekstra godt, men de blir jo gode allikevel, om du mangler noen av disse ingrediensene, og trenger sjokoladeboller NÅ.

SUNNERE SJOKOLADEBOLLER

Uten gluten, hvete, melk, soya, mais, egg, nøtter, raffinert sukker.

Ingredienser:

  • 3 dl / 100 g glutenfrie havregryn

  • 1 dl kokosmasse

  • 100 g myke dadler (f.eks Änglamark fra coop)

  • 1 ts vaniljesukker, eller 2 ml vaniljepulver

  • 3 ss kakaopulver, velg om du vil bruke vanlig eller rå kakao

  • 75 g kaldpresset kokosolje (extra virgin)

  • 1 ml salt

  • 4 dråper romessens

  • 4 dråper mandel essens

  • 1,5 ss lønnesirup (eller flytende honning)

  • ekstra kokosmasse til rulling

Du trenger en kjøkkenmaskin eller blender.

Slik gjør du: 

  • Først blendes/hakkes dadlene sammen med 1 dl/35 g havregryn og kokosoljen.
    Det skal bli en jevn masse. Dersom dadlene er harde, så er det lurt å legge dem i varmt vann i noen minutter, så de mykner.

  • Ha deretter oppi resten av havregrynene, kakao, lønnesirup, salt og rom- og mandeldråper.

  • Kjør til massen har samlet seg og alt er godt blandet.

  • Trill kuler av massen, på størrelse med en valnøtt omtrent.

  • Rull dem i kokosmasse, og legg dem på et brett dekket med matpapir eller bakepapir.

  • Sett brettet kaldt til kulene har stivnet.

  • Oppbevares i kjøleskap, de smaker best når de er kalde, synes jeg.