Hjemmelaget granola - gluten- og melkefri

Publisert av Tine S. Østby den 12.06.25.

Her har du en god basisoppskrift på hjemmelaget granola!

Bruk gjerne nøtter og frø du allerede har i hus. F.eks. linfrø, valnøtter, hasselnøtter etc fungerer også fint. Har du mulighet, så bløtlegg og tørk nøtter og frø i forkant for å gjøre dem lettere fordøyelig.

I stedet for peanøttsmør kan du også teste ut med f.eks. mandelsmør eller cashewsmør. 

Når det gjelder søtning, så gir bananen en del, men kan hende du ønsker den søtere. I denne oppskriften bruker vi også 2 ss lønnesirup. Dette kan enten sløyfes helt, eller du kan ha i 1-2 ss mer.
Du kan også bruke honning.
Fibersirup er et sukkerfritt alternativ. 

Kanskje vil du også ha i noe tørket frukt eller kokosflak? Eksperimenter gjerne :) 

Det samme gjelder med krydder. Kanskje prøve ut med litt kakao og/eller lakrisrotpulver? Bare fantasien setter grenser. 

P.S. Tåler du ikke nøtter, så kan du kun bruke frø, og lage f.eks. 

Ingredienser

  • 3 ss kokosolje

  • 3 gode ss peanøttsmør

  • 1 stk moden banan

  • 2 ss lønnesirup

  • 2 ts kanel

  • 1/2 ts kardemomme

  • 1 ts salt

  • 7dl glutenfrie havregryn

  • 1 dl gresskarkjerner

  • 1 dl solsikkefrø

  • 1 dl hakkede mandler

  • 1/2 sesamfrø

  • 1/2 dl chiafrø

Slik gjør du

  • Sett ovnen på 225 grader

  • Ha kokosolje og peanøttsmør i en kjele og smelt sammen

  • Ha deretter i most banan, lønnesirup, krydder og bland godt sammen

  • Ha alt det tørre på et stekebrett med bakepapir

  • Hell det våte over det tørre og bland godt sammen (bruk gjerne hendene selv om det er litt klissete)

  • Sett inn i ovnen og stek i ca 7 min, rør/vend deretter granolaen, og la den stå i ca 5 min til

  • Ta ut av ovnen og la den kjøle seg ned

  • Ha deretter på boks eller glass

Lag din egen smoothie bowl med den granolaen, eller spis den sammen med (melkefri) yoghurt for et godt lite måltid!