Av Eva Fjeldstad
Cashewnøtter får en myk og god konsistens når de har ligget i bløt, og kan males opp i hurtigmikser til en kremaktig masse. Med en del ekstra ingredienser, kan det bli nydelig pålegg.
Første gang jeg fikk idéen, var da jeg leste boka «Rawfood» av Trine Berge. (Se referanselista for omtale av boka). For en som ikke tåler annet enn minimale mengder meieriprodukter, er ostealternativer ettertraktet. Jeg har laget det mye og bruker en del variasjoner.
Cashewnøtter er den nøtta som har mest a oliogosakkaridene som er tarmbakterienes favorittfiber. Men det betyr også FODMAP. Makadamianøtter er et godt alternativ å lage ost av. Men det blir mye dyrere. Du kan eventuelt bruke makadamianøtter i blanding med valnøtter. Prøv deg fram.
Ost med variasjon
200 gram cashewnøtter
Saften av ½ sitron
2 ss ekstra virgin olivenolje
½ - 1 ts raspet sitronskall
4 ss. næringsgjær (Helsekost)
2 fedd hvitløk
2 ts. maldonsalt
½ ts pepper
Legg cashewnøttene i bløt i minimum 2 timer og helst over natten.
Kjør nøtter, hvitløkfedd, olivenolje, sitronsaft og skall i hurtigmikseren til du har en jevn puré. Skrap ned fra kantene i hurtigmikseren av og til. Tilsett litt vann om nødvendig for å få osten finmalt og jevn.
Rør inn næringsgjæren og smak til med salt og pepper.
Variasjoner
Du kan ha i hakket persille, hakket gressløk eller andre urter du liker godt. En liten dæsj gurkemeie gir gul «ost» og litt paprikapulver gir rødoransje. Karripulveret fra Soma gjør det gult og sterkt og chilipulveret rødt og enda sterkere. Her er mulighet for variasjonen stor.