Du har lest deg opp på ulike dietter, og kanskje til og med tatt en matintoleransetest, for å få en indikasjon, svart på hvitt om det er noe du reagerer på.
Du er klar for å gjøre en større endring, men fremdeles litt usikker på hvor du skal starte.
For det er mange motstridene meninger der ute om hva som er sunt og ikke.. Og er det trygt å f.eks. kutte ut å spise melk og/eller brød? Hva skal du da spise i stedet?
Det du helt sikkert kjenner på er at det du gjør nå, IKKE fungerer. Så du er åpen for å virkelig ta tak i kostholdet dette året, for å føle deg bra!
I denne artikkelen deler vi tre viktige prinsipper for at du skal lykkes med kostholdsendringene for godt.
Så er det viktig å huske på at vi er forskjellige. Noen liker å kaste seg ut i det og gjøre om på alt med en gang, mens andre trenger å ta det skritt for skritt.
Her kjenner du deg selv best, så tenk tilbake på hva som har fungert for deg før, og hva som ikke har fungert så bra.
Og nå over til de tre prinsippene.
Bestem deg
For å lykkes med en endring er det helt avgjørende at du bestemmer deg 100% for å gjøre endringen!
Skriv ned hvorfor du vil gjøre en kostholdsendring og hva du ønsker å oppnå. Vend tilbake til dette ofte gjennom kostholdsendringen, det hjelper deg til å holde motivasjonen oppe.
Synes du det virker uoverkommelig å skulle legge om kostholdet for alltid, tenk at dette er noe du skal utforske en periode. F.eks. i første om gang en uke, en måned eller 6 mnd.
Det er anbefalt at man tester ut kostholdsendringer i minst 5-6 uker, da det kan ta litt tid før man merker en forskjell.
Har du slått ut på f.eks. både melk og gluten på en matintoleransetest, så kan du begynne med å kutte ut en av delene først, i stedet for begge deler samtidig. Her må du kjenne etter hva du selv mener er realistisk og mest overkommelig for deg. Kanskje kan du redusere inntaket i stedet for å tenke at du må kutte det helt ut i starten.
Bonustips:
Før du begynner kostholdsendringen, vurder på en skala fra 1 til 10 (hvor 1 er veldig dårlig og 10 er veldig bra) følgende kriterier:
Energinivå
Søvn
Humør
Konsentrasjon
Smerter i kroppen
Fordøyelsen
Relasjoner
Du kan også legge til egne kriterier.
Å ha dette svart på hvitt, viser hvor du står i dag, og kan også være en god motivasjonsfaktor.
Når du har gjort endringene i 4-6 uker, gjør vurderingene på nytt og se hva som har endret seg!
Vi mennesker glemmer hvor dårlig vi har hatt det, og endringene skjer ofte gradvis, derfor er dette en fin måte å tracke endringer på :)
Planlegging og tilrettelegging
For å lykkes er det viktig at du planlegger og tilrettelegger for suksess.
Finn 2-3 oppskrifter på frokoster, lunsj og middager, slik at du har litt variasjon, uten å føle deg overveldet. Stort sett spise vi det samme til frokost hver dag, men litt variasjon er bra, også for tarmfloraen.
Finn oppskrifter som enkle og fristende.
Fjern matvarer du skal unngå fra huset, dette gjør det mye lettere å motstå fristelser, og finn i stedet eventuelt substitutter/andre ting du kan spise :)
Bonustips - Kartlegg hindringer
Når du legger om kostholdet, så er det helt normalt å møte på utfordringer underveis. Det kan være at du skal i bursdag der det serveres kake med melk og gluten, at kafeterian på jobb har lite utvalg av allergivennlig mat, du kan sove dårlig og føle deg trøtt og sliten, eller ha en stressende periode, noe som gjør det vanskeligere å holde på de nye endringene.
Skriv ned aktuelle situasjoner som kan gjøre det utfordrende for deg å holde på de nye endringene. Se deretter på hvordan du kan forebygge/løse disse utfordringene underveis.
F.eks. er du invitert i selskap, hør med verten hva menyen er og gi evt. beskjed om at du er på diett. Deretter kan du tilby deg å ta med noe som du kan spise.
Støtte fra de rundt deg
Man tenker gjerne at man skal klare det alene, men støtte fra de rundt deg betyr masse og gjør endringer mye enklere!
De fleste vil være positive og nysgjerrige på at du tester ut et annet kosthold for å forbedre helsen, men du vil mest sannsynlig møte noen som også kan være negative. Og dette er helt i orden og helt normalt! Da vet du hvem du kan snakke med for å få støtte underveis.
Og kanskje inspirerer du flere til å ta tak i eget kosthold når de ser at du føler deg mye bedre :)
P.S. Husk at kostholdsendringer er en reise og det er viktig at du er raus med deg selv!
Det er helt normalt at det noen dager ikke går helt som du hadde tenkt, men da bare fortsetter du på den gode stien dagen etterpå.
Du har ikke ødelagt alt, selv om det ikke går helt som du hadde tenkt en dag eller to.
Gjør kostholdsendringene enklere med et medlemskap hos Mat & atferd!
Hos oss får du flere gode ressurser du kan bruke når du skal endre kosthold.
Du får gluten- og melkefrie oppskrifter
Tilgang til et onlinekurs der du lærer om å spise blodsukkerstabilt og næringsrikt på et gluten- og melkefritt kosthold
Gode rabatter hos våre samarbeidspartnere, bl.a. SanOmega, Lab1, EU Biotek og arnika.no
Tilgang til en privat Facebookgruppe der du kan stille spørsmål og dele erfaringer
Tilgang til likepersoner som har vært gjennom kostholdsendringer selv og som møter deg med forståelse og erfaring
+ mer