Det var boken «Kjernesunn familie» som inspirerte oss til å gjøre endringer. Da vi leste den, var det mye vi kjente oss igjen i.
Vi kjente igjen en gutt med:
- Utfordrende adferd, mye aggresjon og hyppige humørsvingninger
- Eksem og diagnosen Atopisk
- Oppblåst mage, smertefull og treg avføring.
- Innesluttet, asosial og unngikk sosiale sammenkomster
- Svært treg grov motorikk
- Overfølsom for lys, lyd, lukt og berøring.
- Ekstremt rigid
- Sliten og smerter i ledd
- Ville ikke være ute eller delta i lek
- Verbale tics som lyder og upassende ord
- Mistrivdes sterkt på skolen og gjorde ikke lekser
- Spiste kun pølser, pizza, pasta og loff!
- Vi startet med en peptidtest før kostholdsendring. Senere og da etter 3 år ble det foretatt cøliaki utredning og biopsi av tarmen.
48 timer senere
Vi startet med peptidtest, men etter test så startet vi på glutenfritt kosthold før svarene. Han hadde forhøyet verdier av glutenpeptider. Ingen utslag på peptider fra melk (kasein).
Vi hadde synlige og raske bedring av en del symptomer de første timene.
- Oppblåst mage og smerter var forsvunnet, gradvis time for time.
- Raskere og kvikkere, særlig grovmotorikk (gangen og løping).
- Rolig og avslappet og mindre reaksjon om lys, lyd, lukt og berøring.
3 år senere: Kostholdet var fortsatt uten gluten og siste 2,5 årene uten melk fra ku.
Eksem var forsvunnet
Mer energi og glad og mindre reaksjon med sinne.
Vi fulgte medisinsk anbefaling om en cøliakitest, utredning og provokasjon med gluten og melk igjen i 3 måneder. Symptomene kom tilbake og vi sendte da bekymringsmelding til sykehuset før tarmbiopsi. Dette var vanskelig for oss. Medisinsk testing før kostomlegging anbefales på det sterkeste.
10 år senere
Uteaktiviteter som andre ungdommer (ikke så glad i å gå på ski).
Lite initiativ sosialt, men deltar aktivt i arrangerte sosiale sammenhenger.
Jevnt humør, stort sett positiv, blid og glad.
Faglig sterk og gode resultater, trives på skolen og gjør lekser.
Alle fysiske symptomer og diagnoser påvirker oss ikke lenger i hverdagen.
Glad i mat og spiser godt og variert.