Et lite soppkurs

Publisert av Tine S. Østby den 06.09.24.

Denne artikkelen er for de som aldri har plukket sopp før, men som kan tenke seg å begynne med å sanke denne fantastiske gaven fra naturen!

Det finnes nå mengder av sopp i skogen, og mye god spisesopp.

Piggsopp, kantareller og steinsopp er trygge matsopper du ikke kan ta feil av.


Piggsopp kjenner du lett igjen med piggene under hatten. Alle sopper med pigger kan du trygt spise.

Se flere bilder og les mer om piggsopp her>>

Foto: Klaus Høiland


Kantarellen er lett å kjenne igjen med sin gule farge og bølgete underside.

Det finnes også noe som kalles for falsk kantarell, se denne videoen for å vite forskjellen >>


Steinsoppen går for å være kanskje en av de beste matsoppene, med en mild smak.

Lær mer om steinsoppen og hva du skal se etter her >>

Foto: Bernie Kohl


Hvordan sanke sopp

Skjær helst stilken av slik at du ikke tar med hele rota (og jorda). Soppkurv gir soppen luft, men det går helt fint med et tøynett eller en plastpose.

Rens vekk rusk og rask og del soppen i passe store biter når du kommer hjem. Soppen kan godt ligge noen timer på et brett før du renser den.

Forvelle soppen til frysing

Deretter legger du soppen i tørr, varm steikepanne. Du vil da se at den gir fra seg fuktighet. Kok fuktigheten inn – da har du ferdig forvellet sopp. Den kan fryses ned slik den er og stekes med smør, salt og pepper seinere når du tar den opp fra fryseren.

Eller du steiker den ferdig før du legger i fryseren – fritt valg.

Så kan du bruke den i gryter, supper, som stuing ved siden av kjøtt og fisk osv – eller fyll i en omelett. Bruk fantasien.

Tørking av sopp

Du kan også ta de ferdig oppdelte sopp-bitene og legge utover langpanner og fat og snu på dem av og til (par ganger i døgnet). De bør ligge enkeltvis og ikke i haug. De tørker ganske raskt på denne måten. Eller tørk på rist eller langpanne i ovnen på svak varme, helst med varmluft. (Er du så heldig at du har en dehydrator, er du nok en som har tørket sopp før)

Uansett hva du velger å gjøre: Lykke til og kos deg med soppen😊