Intervju og tekst av Julie From - Desember 2019
Kan du først starte med å fortelle om hva som motiverte deg til å bli lege?
Jeg ble veldig inspirert av vår speiderleder Anne Wüller, hun var lege og vi var på speidertur til Mjøsa, jeg var 14 år. Venninnen min, Elsebe skadet seg med øks.. et dypt kutt på kneet. Anne fikk henne inn i teltet og sydde det sammen der og da. Jeg syntes det var veldig tøfft! – jeg ville bli som henne 😊
Samtidig var jeg jo vokst opp med Detektiv Nancy Drew, Polyanna, Bobseybarna, Pippi Langstrømpe og ikke minst «historien om» - bøkene: Helen Keller, Madam Curie men også andre kvinnelige forfattere som Sigrid Undset, Amalie Skram inspirerte meg til å følge drømmen min om å bli lege.
Hjemme lærte jeg nok mest av pappa at man kunne bli alt man ønsket seg, ingenting er umulig, sa han. Selv var han utdannet jurist.
Jeg husker han leide inn en Blindernnerd til meg fordi jeg slet med fysikken.. Skrått kast og vektorlære var vrient syntes jeg. Jeg var mer opptatt av hvorfor han hadde så mye kviser, fett hår og luktet veldig innestengt lesesal.
Går jeg lenger tilbake hentet jeg nok mye inspirasjon hos min bestevenn Hansemann. Faren hans, Harald Holstad var kirurg, og da den første hjertetransplantasjonen ble gjennomført av dr. Barnard i Sør-Afrika i 1964 var jeg 9 år. Jeg ville skrive særoppgave om dette!
Harald (vi kalte ham herr Holstad) forklarte meg hvordan hjertet var bygget opp. Jeg likte å lære og jeg likte tanken på å kunne hjelpe allerede den gang.
Hvor studerte du medisin? Og når ble dette med ernæring og helse «vekket» i deg?
Jeg ønsket opprinnelig å reise til USA (siden jeg ble født der – av norske foreldre), men så hadde vi en veldig spennende og gøyal fysioterapeut som leide hybel i kjelleren hos oss, Angelika Sedelmeier.
Hun sa: Siri du må dra til Kontanz der min onkel er professor på et stort sykehus, dr. Weisschädel, der kan du lære tysk og så kan du studere medisin i Tyskland!
Jeg var et helt år i Konstanz og ble ytterligere inspirert til å studere til lege. Men akkurat da i 1974 endret de opptakskravene over hele Tyskland og jeg kom ikke inn noe sted selv om jeg hadde en brukbar artium.
Da var det å reise hjem til Norge og starte med å samle poeng og ta fag opp igjen. Jeg jobbet et år på Gaustad og brukte enda et år på å ta opp fag, så kom jeg inn både i Bergen, Tromsø og Oslo og jeg valgte Oslo fordi jeg hadde kjæreste her…det var i 1976.
Da jeg endelig hadde kommet inn og klart å få 6 i nesten alle fag var jeg så sliten og utbrent at jeg måtte ta meg helt fri, hoppet av etter 3 mnd og begynte på nytt året etter.
Ernæring og helse ble vekket i meg allerede som barn fordi jeg ble skikkelig lubben i 7-8 års alder. Jeg var på min første slankekur da jeg var 10 år og lærte av min far om karbohydrater, fett og proteiner.
Jeg fikk mitt første par med Ola-bukser da - gikk ned 10kg! Det var stas. Dette skriver jeg om i boken min: «Det er ikke din skyld at du er tjukk» - først nå i en alder av 64 forstår jeg litt mer hva dette med fedme, forbrenning og lavt stoffskifte egentlig handler om.
Hjemme fikk vi mammas hjemmelagde brød, mye fisk til middag (mamma var fra Bergen) men også sild rullet sammen med tannpirker, blodpudding, suppe kokt på kraftben - alt laget fra bunnen.
Jeg takker mine foreldre for all denne fine og nyttige lærdommen!
Siden jeg var 15 har jeg lest mye helsestoff og ernæring, så jeg var veldig skuffet da vi hadde bare 3 timer om dette i løpet av medisinstudiet. En pasient sa til meg engang: «Det heter jo å studere medisin, det er jo det dere gjør!» sa han mens han klappet på den røde felleskatalogen som lå på pulten min mellom oss.
Jeg smilte og nikket og tenkte ja nettopp det er akkurat det vi gjør.. Studerer legemidler og ikke naturmedisin..
Du jobber i dag for Green Doctors. Til de som ikke kjenner klinikken, kan du beskrive litt hvordan dere jobber?
Både jeg og sønnen min er allmennleger, dvs vi jobber med alle slags pasienter i alle aldre. Jeg etablerte Green Doctors for 10 år siden for at pasienten skulle oppleve å bli sett som et HELT menneske.
Selv har jeg jobbet på denne måten i snart 35 år, jeg har vært på litt ulike steder, enten alene - i såkalt solopraksis eller sammen med utøvere av komplimentær medisin.
På Green Doctors jobber vi etter helhetsmodellen. Det er et fint redskap til å vise vei. Vi forklarer pasienten at det kan være ubalanser i det biokjemiske, det energetiske eller det strukturelle. Derfor har vi alltid en omfattende kartlegging og utredning av hver pasient, vi prøver å forstå hva som har skjedd og hvorfor sykdom og plager har utviklet seg hos den enkelte.
Det er kjent at mange allmennleger ikke er opptatt av mat og innvirkningen den har på vår helse. Hva tenker du om det?
Jeg synes det er rart. I etiske regler for leger står det jo at vi skal hjelpe, lindre og trøste, men også bidra til at pasienten holder seg friske. Din mat skal være din medisin og din medisin skal være din mat, sa Hippokrates.
Så det er helt merkelig at enkelte leger fortsatt hevder at maten ikke har innvirkning på helsen vår. Jeg tror det kan handle om uvitenhet eller manglende kapasitet og ikke minst mangel på tid til å lese seg opp.
Hva skaper god helse, etter din mening?
God helse tror jeg vi får når vi har balanse i livet vårt, når vi jobber med noe vi liker og trives med, når vi omgir oss med mennesker vi er glad i og som verdsetter oss og når vi klarer å finne roen inni oss.
Videre tror jeg kontakt med dyr, vakker natur, frisk luft, musikk og bevegelse sammen med gode inntrykk gir næring for både kropp og sjel. Jeg spør alltid pasientene om de har en hobby 😊, og jeg spør alltid om de trives på jobben sin.
Så er det dette med mat og drikke, jeg tror ikke alle skal spise på samme måte. Den maten som gir deg mental og fysisk energi, glede, balanse i vekt og i tillegg en perfekt fordøyelse er det som er riktig for deg, men som ikke fungerer like bra for en annen.
Kan du fortelle litt om ditt tidligere samarbeid med Dr Reichelt?
Jeg var heldig som traff Kalle (Karl Ludvig) allerede som medisinerstudent.
Det var i 1980 jeg tok ekstravakter på barneklinikken på Rikshospitalet og meldte meg inn i koret. Der ble jeg stående ved siden av Kalle, han sang bass og jeg sang alt. Ingen av oss hadde noter eller gjort lekser, vi lo litt av det.
En dag sa han «Siri, du må bli med meg inn på laben så skal jeg vise deg noe spennende». Der inne sto det et hav av svære plastdunker med urin fra autister.
Han sa; jeg tror det er noe de spiser som de ikke tåler.. Han nevnte ordet peptider og jeg undret meg videre sammen med ham. Da urintesten kom fra Neurozym begynte jeg å rekvirere på pasienter jeg mistenkte kunne ha peptider i hjernen.
Jeg ringte ofte til Kalle og diskuterte, han var alltid så fin å snakke med. Jeg gikk på alle de kurs der Kalle skulle ha innlegg, jeg lærte så mye! Det beste med denne kunnskapen og innsikten var resultatene! Melk- og glutenfritt kosthold ga enorme helsegevinster og gjør det fortsatt.
Jeg har mange sterke pasient-historier.
På hvilken måte kan riktig mat påvirke psyken vår positivt, og har du noen formening om hva slags mat som fungerer best for mennesker med auto-immune sykdommer?
Dersom maten er naturlig, økologisk og ikke bearbeidet eller prosessert vil den brytes ned av magesyre, tilsettes galle, bukspytt og tarmsaft og tas opp i tarmene og gi et stabilt blodsukker.
Jeg tror på balanse mellom fett, karbohydrater og proteiner. Stabilt blodsukker gir jevn energi og balanse i psyken.
For de som har autoimmun sykdom må kostholdet være helt fritt for melk – dvs kaseinfritt og laktosefritt fra ku-geit og sauemelk og helt fritt for gluten.
Min erfaring er at såkalt paleo fungerer best for dem. Dvs god balanse mellom kjøtt, fisk, fjærkre, egg og sjømat i kombinasjon med glutenfritt korn, bønner og linser, grønnsaker og frukt.
Mange av våre pasienter tror det går greit med meierismør, hvit geitost og parmesan, men min erfaring er nei og atter nei, det går dessverre ikke. Små mengder kan tippe det over i feil retning igjen.
Har du noen saker du brenner for spesielt?
Det er særlig to områder jeg har jobbet med i hele mitt legeliv og som jeg fortsatt brenner for.
Naturlig prevensjon og informasjonsarbeid om «Personlig fruktbarhetscomputer» www.pfc.no og om skadevirkninger av hormonell prevensjon (Minipiller, P-piller, P-sprøyte, P-ring, P-stav, hormonspiral)
Mat og psyke, veiledning til pasienter, deres familie, barnehager og skoler om sammenhengen mellom MAT (melk og glutenholdig) og problematisk atferd, uro, tretthet, søvnvansker og hundre andre symptomer.
Jeg leste at Rådet for legeetikk i Legeforeningen har fått klage «på to norske leger som driver med ganske utstrakt alternativ praksis – homeopati, ortomolekylær medisin og EDTA-behandling, blant annet». Og at du er en av dem.
Hvor det skrives at du «gir ganske tvilsomme råd om kreft». Hva vil du svare på denne kritikken? Og opplever du motstand fra det konservative medisinske miljøet som ofte ikke berører temaet mat og psyke, men som i utstrakt grad bruker piller mot det meste?
Det eneste jeg skrev der var at det finnes flere veier til Rom og så siterte jeg en studie på kreftpasienter gjort på John Hopkins Hospital i England.
De hadde funnet sammenhenger mellom kost og kreft. Jeg svarte den gang kun med en handling, å fjerne det fra nettsiden min. Jeg ønsket fortsatt å være medlem i Legeforeningen så jeg tok kritikken til etterretning.
Jeg er ikke så mye ute i media med mine synspunkter lenger, det er for risikabelt i forhold til min lisens. Motstand finnes nok der ja, men etter jeg fikk brobyggerprisen i 2014 opplever jeg også mye positivt, bl.a. at fastleger sender pasienter til oss fordi de anerkjenner den kunnskapen vi forvalter.
De fleste leger som beveger seg ut av «boksen» og tenker annerledes og mer helhetlig om pasienten, jobber i privat praksis. For eksempel legene Hexeberg, Geir Flatabø, Audun Myskja med flere.
Flere leger som har brukt mat som medisin med meget gode resultater har mistet retten til å praktisere eller blir utstøtt fra det offentlige helsevesen. Hva tenker du om det?
Jeg tenker det er en forbigående greie. Dette skjer under alle paradigmeskifter. Flere og flere mennesker i Norge ønsker mer innsikt i sin egen helse og tar grep i retning av det forebyggende.
Folk setter seg mer inn i hva som kan være årsaken til plagene og ønsker å rette det opp sammen med en lege som er villig til å lytte og veilede.
Det offentliges forsøk på å kneble denne kunnskapen blir til slutt en farse og folk bryr seg ikke. Den grønne revolusjonen er et faktum og bølgen vi surfer på kommer til å bli så stor og kraftig at de til slutt må kapitulere.
Hva mener du om statens ernæringspolitikk, og det faktum at medisinstudenter lærer svært lite om ernæring under studiet?
Jeg undrer meg mange ganger på hva de egentlig tenker om det de ser rundt seg. For eksempel fedmeepidemien bare øker og flere og flere blir slankeoperert.
Det er jo underlig at de ikke stiller flere spørsmål til sin egen politikk, - kanskje har de tatt feil?
Medisinstudiet vil det ta lang tid å endre på tror jeg, inntil videre må studentene skaffe seg denne kunnskapen selv.
Holder du foredrag?
Ja jeg har holdt MYE foredrag opp gjennom årene, både til vanlige folk og helsepersonell og terapeuter. Jeg har ikke vært så aktiv de siste årene, men ca 2-3 ganger i året.
Å leve med allergier er i mange tilfeller dyrt, og nå har politikerne kuttet kraftig i stønadene til folk med cøliaki. I en henvendelse jeg skrev til politikere ansvarlig for dette, skriver de at «glutenfri mat koster i dag det samme som vanlig mat». Det stemmer jo ikke. Hva kan vi gjøre for å bli hørt?
Jeg tror på dokumentasjon og at vi kan vise til «cured cases». Om vi kunne laget systematiske oversikter eller registering over de pasienter som spiser seg frisk er det også å anse som evidence.
Med den type argumenter kan vi kanskje vinne frem. Ellers er det så utrolig viktig og flott arbeid som gjøres av dere som jobber i Mat og atferd, samt likemannsarbeidet. Det gjelder å spre budskapet til alle!
Har du et inspirerende budskap til våre medlemmer med auto-immune sykdommer?
Kjære deg med autoimmun sykdom. Du har antistoffer i blodet fordi du spiser noe du ikke tåler. Derfor kan du gjøre grep selv og bli helt frisk. Om du lurer på hva du skal spise i stedet for melk og glutenprodukter kan du lese på nettsiden vår www.greendoctors.no og bestille boken til Marlene Andresen: «UTEN» månedens bok i vårt november nyhetsbrev.
Jeg har behandlet folk med autoimmun sykdom i mer enn 15 år og jevnlig målt antistoffene etter total kutt i melk og glutenholdig mat.
Sammen med pasienten kan vi glede oss over fremgang i helsen og etter hvert null antistoffer.
Jeg vil gjerne rette en stor takk til Sofie og Erik Hexeberg som har tatt seg tid til å skrive boken om kosthold og autoimmun sykdom. Der får du bekreftet det jeg sier her😊
Hva koster en konsultasjon hos Green Doctors, og har dere noen rabatter til folk på uføretrygd, AAP eller til minstepensjonister, for eksempel?
Priser og info om Green Doctors finner du på hjemmesiden vår>>
Vi har dessverre ikke noen rabattordning, men siden jeg er delvis pensjonist jobber jeg mye frivillig.