L

Kontaktinfo

Daglig leder
Ingunn Notøy

Telefon
+47 94 81 86 05

Epost
post@matogatferd.no 

w

Samspill mellom hvete-ATI og fordøyelsesenzymer

Her følger et sammendrag av forskning på alfa-amalyse-trypsin-inhibitorer - proteiner i hvete og andre kornsorter. Forskningen er
utført av Cuccioloni M et al i: Interaction between wheat alpha-amylase/trypsin bi-functiontal inhibitor and mammalian digestive enzymes/ Food Chem. 2016 Dec 15;213:571-8. doi: 10.1016/j.foodchem.2016.07.020.

01.07.201913:16 Julie From

Alfa-amylase/trypsin-inhibitorer (ATI) er proteiner i hvete og andre kornsorter, men de er ikke glutenproteiner. De kan gi tarmsykdom hos enkelte. Disse proteinene er «anti-beitestoffer». Dette er stoff i planter som gir ubehag hos ville dyr som spiser plantene, og da spiser lite av dem. De fleste slike antibeitestoffer tåler ikke varmebehandling, derfor kan vi spise mange planter etter at de er varmebehandlet. Men ATI er meget stabile, trolig mot varme.

ATI blokkerer effektivt enzymet trypsin fra bukspyttkjertelen, trypsin fordøyer de fleste proteiner til peptider og aminosyrer. Det blokkerer også enzymet alfa-amylase i tarmveggen, det enzymet skal fordøye amylose eller det vi ellers kaller stivelse.

Når det dannes mye peptider, kan det gi en del uheldige effekter hos disponerte personer, som forskerne skriver: «ATI’er kan stimulere og forlenge inflammasjons reaksjoner ved flere tarm og «ikke-tarm» sykdommer, blant dem er ikke-cøliakisk gluten sensitivitet».

Artikkelen viser hvordan de har forsket på effekten av ATI i laboratorieforsøk.

Så diskuterer de at mennesker i relativ kort tid har brukt hvetebaserte matvarer, så vi er enda ikke helt tilpasset hvete. Deres konklusjon er at ATI har effekt i både utbrudd og utvikling av mage-tarm sykdommer. Det påvirker uheldig opptaket av proteiner og karbohydrater fra tynntarmen.

ATI er også nylig diskutert i Time-magasin (http://time.com/4536958/wheat-sensitivity-gluten-ati/) der Dr.Schuppan uttaler at «mange vil ha hjelp av å unngå hvete, spesielt ATI’er, og at de ikke engang er klar over at en slik kostendring kan hjelpe dem. De har ofte alvorlige sykdommer; autoimmune, der immunitets-apparatet angriper eget vev, med tung medisinering uansett». Men Dr. Schuppan sier videre «at så langt har forskningen hans konsekvent ført til konklusjonen at kroniske sykdommer blir forverret ved inntak av hvete (ATIS)."