L

Kontaktinfo

Daglig leder
Ingunn Notøy

Telefon
+47 94 81 86 05

Epost
post@matogatferd.no 

w

Næringsinnhold i melk

Melk inneholder mange næringsstoffer, derfor er melkeprodukter viktige i norsk kosthold. Når man utelater melkeprodukter, må man velge ernæringsrike erstatninger. Forskning har vist at mange barn på melkefritt kosthold blir litt kortere og veier mindre enn barn uten diett. De kan lett få litt lite av fett, protein, kalsium, riboflavin og niacin enn andre barn. I det siste legger man vekt på at melk er en god jodkilde siden fôret er jodberike. Spesielt brødmåltider uten ost, kan lett bli dominert av søte pålegg.

15.02.201810:24 Merete Askim

Melk inneholder alle næringsstoffene, derfor kan nyfødte leve på bare melk noen mnd. Proteinene i melk har meget god kvalitet, med det menes at det er rikelig av alle aminosyrer som proteiner består av. Fersk melk har sukkerstoffet laktose. Ved laktoseintoleranse mangel man det stoffet (enzymet) som spalter laktosen til sine to enheter: glukose og galaktose. Da vil laktosen bli i armen der tarmbakteriene koser seg, det blir diaré og mer tarmgass. Melkeprodukter fersk melk har mye laktose (brunoster), mens lagret hvitost og smør har lite.

Se tabell over laktose her.  https://www.melk.no/Kosthold-og-helse/Allergi-og-intoleranse/Laktoseinnhold-i-meieriproduktene

Hovedproteiner i melk er kasein. Det finnes i to hovedvarianter A1 og A2.

Kasein er rik på aminosyren prolin, prolin har en «annen» oppbygning enn de andre aminosyrene. Det skaper problemer under fordøyelsen av kasein til aminosyrer. Når kasein ikke fordøyes fullstendig, dannes det proteinbiter (peptider) rike på prolin. Disse peptidene kan komme over i hjernevæsken og reagere som «morfin (opioater)». Derfor kalles de casomorfin. Caso kommer fra kasein. De har navn som β-casomorfin-7, med 7 aminosyrer. Les mer om dem hos Neurozym. 

A1 og A2 kasein-variantene. Kyr har gener som avgjør om de lager A1, A2 kasein eller begge. Når A1 fordøyes, dannes mer av casomorfinene, enn fra A2 på grunn av at det er litt andre aminosyrer i proteinet. Det forskes på om det er mer helseproblemer fra A1-melk, enn fra A2-melk. Hva som er i norsk melk, vet vi ikke, men det er forskning som antyder at vi bør ha mer A2-kyr, de gir også litt mer melk. 

Helseproblemer med A1 melk er forslått å være fordøyelsesproblemer, autisme, irritert tarm og læringsproblemer, diabetes er også diskutert. 

Melkealternativ av soya, ris, mandel er finmalt soya, ris eller mandel og så tilsatt vann så det blir en jevn «hvit» løsning. Mange er tilsatt noen få næringsstoff, men de kan ikke erstatte melk totalt. Derfor er en del av dem ikke anbefalt for barn under 3 år. Det er ikke melk, men et hvitt alternativ. Hvis stivelsen ikke er varmebehandlet, kan de tykne under oppvarming. 

Foto: Kim Orga, Unsplash