L

Kontaktinfo

Daglig leder
Ingunn Notøy

Telefon
+47 94 81 86 05

Epost
post@npif.no 

w

Lokallag – hjelp og støtte satt i system

Å være syk kan være en ensom opplevelse. Når man selv, eller barna, har proteinintoleranse eller hyperpeptiduri, kan veien til en diagnose være lang. Selv etter at det er fastslått at man er intolerant i forhold til melk og gluten, er hindringene mange. For hva skal du nå spise, og hvordan kan du best takle sykdommen både sosialt og praktisk? I en slik situasjon kan det være godt å snakke med en likeperson. En som har vært, og fortsatt er, i samme båt. Men som har erfart og levd gjennom problemene, og funnet løsninger. Og som ønsker å bruke av sin tid til å hjelpe nettopp deg.

19.02.201819:57 Lasse Johannessen

I lokallagene finner du likepersoner som kan hjelpe deg og som du kan snakke med:


Hva er likepersonarbeid?

Tekst: Lene Søgaard Glosl


Likepersonarbeid er erfaringsutveksling og samtale, støtte og råd i forhold til den sykdommen man har. 

Ofte erfarer vi at andre diagnoser, som ME, MS, autisme eller depresjon kan være linket til proteinintoleranse. Derfor har vi i Mat & atferd valgt å organisere likepersonarbeidet også ut i fra enkelte av de ulike tilleggsdiagnosene, i tillegg til at vi gir generell hjelp i forhold til proteinintoleranse.

Derfor kan du som medlem i enkelte tilfeller å få kontakt med en likeperson som har erfaringer i forhold til en spesifikk diagnose, noe som kan vise seg å være spesielt nyttig.

På vei mot bedre livskvalitet

Mat & atferd som pasientorganisasjon kjennetegnes av medlemmer som jobber målrettet for å bli friske og øke livskvaliteten. Samtidig arbeider organisasjonen for økt forståelse, for å informere, og for å få myndigheter og helsepersonell til å bidra til bedre tilrettelegging for vår pasientgruppe. Formidling av forskning og ny kunnskap står helt sentralt i Mat & atferds arbeid.

I tillegg til å leve på en diett uten gluten og melk, går mange av våre medlemmer videre med behandlingstiltak. En kropp som har levd på feil kosthold lenge, kan ha behov for tilskudd, ernæringsendringer og trening for å bygges opp igjen. Ved å ta ansvar for egen helse og tilfriskning, har mange av våre medlemmer tilegnet seg mye kunnskap. Kunnskap vi håper skal finnes naturlig på ethvert legekontor med tiden. Dessverre er proteinintoleranse fortsatt et helseproblem det ofte er opp til pasienten selv å ta tak i.

Kvalitetssikring av likepersoner

For å sikre deg som medlem en god oppfølging av våre likepersoner, og for at våre likemenn skal få den oppfølging de trenger, arrangerer vi jevnlig likepersonkurs. 

Kurset er åpent for de som er likepersonkoordinatorer, for fungerende likepersoner og for de som er interessert i å bli likepersoner. Grunnet begrenset antall plasser, mottar vi gjerne påmeldinger tidlig.

Finn veien i matvarejungelen

Med nyslått proteinintoleransediagnose er gjerne den første erfaringen du gjør deg at alle matvarer ser ut til å inneholde gluten eller melk i en eller annen form. Dietten innskrenker raskt mulighetene for variasjon og raske måltider. Du må lære å tenke på nytt om mat, om baking og matlagning. I Norge består mange av våre måltider av brød og melk. Det er en balansekunst å legge om kostholdet og finne alternativer som fungerer i matpakken, for besøk og for turer.

Bakekurs og sosiale aktiviteter er noe av det NPIF som organisasjon tilbyr. I tillegg til likepersonordningen, der personlig kontakt også kan innebære hjelp til å handle, ser vi det som viktig å tilby en arena der man kan møte likesinnede. Det kan være godt å kjenne noen som spiser det samme som deg. Og som står overfor de samme utfordringene i det daglige.

Vi ser også gjerne at besteforeldre og familiemedlemmer deltar på bake- og matlagningskurs. Den sosiale kretsen rundt deg eller ditt barn vil ofte trenge hjelp til å tilrettelegge kosten for å ha trygg mat å by på. Informasjon til pårørende kan redusere utfordringene den proteinintolerante står overfor i sosiale sammenhenger.

Likepersonarbeid i Mat & atferd

Organisering og utvikling av likepersonarbeidet er en pågående prosess. Hvert regionlag har en likepersonkoordinator for likepersonene i regionen. Koordinatoren skal ha en sentral oppgave i forhold til likepersonkurs, rekruttering og veiledning i det daglige av likepersoner. En viktig oppgave fremover, med en voksende organisasjon, blir kontakt med nye medlemmer.

Alle nye medlemmer mottar en velkomstpakke med informasjon. Imidlertid ser vi det som viktig at det nye medlemmet også mottar en telefonsamtale fra likepersonkoordinatoren, eller en likeperson, innen en måned etter innmelding, slik at det er mulig å stille spørsmål og få kontakt med en likeperson om det er ønskelig. Det kan være mange ting man kan trenge hjelp med, og å snakke med en i samme situasjon kan gjøre det lettere å ta kontakt senere.

Likepersoner i Hordaland

 

Randi Johanne Sund (snakker også engelsk og brukbart tysk)
Epost: randi@sund-hjelle.org

Silje Heldal Monsen
Epost: silje24@yahoo.com

Elisabeth Birkeland
Ernæringsfysiolog med erfaring med bl. A low-FODMAP
Epost: elisabeth@nemus.no

Ida Haugan
idahuagan@gmail.com (vi kan evt.avtale telefontid)

Liv H. Andersen, Bergen

Tlf 56 35 24 63 - etter kl. 19.00
livander@broadpark.no

Marna Olin
Har erfaring med matlaging (også asiatisk), mage-/tarm probl.og astma.
marna.olin@yahoo.no

Randi Hovgaard
Har erfaring med fibromyalgi, asperger, revmatisme, steinalderdiett og matlaging.
Tlf 99585322
randi.forever@live.com


Likepersoner i Rogaland

 

Elisabeth Krohn
Svarer gjerne på spørsmål om mage/tarm og kostholdsendring. Jeg kan også gi tips om en mistenker stoffskifteproblemer.
bituvest@hotmail.com 

Egil Skogen
Svarer gjerne på spørsmål om mat/matlaging ut i fra egen erfaring..
egil@egilskogen.no

 
May Turid Berntsen
 
Har erfaring med melke- og soyafritt kosthold.
Epost: mayturid@gmail.com


Margit Lillehei
Har erfaring med gluten/ melkefritt i mange år.
margit.lillehei@lyse.net


Karianne Plener
Har erfaring med gluten/ melkefritt og SCD (spesifikk karbohydrat diett)
Blogg om SCD-diett: scdandme.no


Janne Pedersen
Epost: jannepedersen86@gmail.com
  
Anita-Gael Line
Epost: anita-gael.line@lyse.net


Nina T. Hatlevik
Har erfaring med barn, intoleranse, allergier, ME.
tlf 91592125
nth@lyse.net


Siv M. M. Sunde
Har erfaring med barn, intoleranse, allergier, ADHD.
Tlf 91592125
siv.sunde@bakerhughes.com

Likepersoner i Midt-Norge

 

Elin Hage
Jeg har etterhvert lært mye om hvordan det er å ha matintoleranse, og jeg deler gjerne mine erfaringer.
Epost: elinhage@live.no

May Britt Sødal
Epost: may-britt.sodal@hemne.as


Rune Laugsand
Har erfaring med autisme, handling, kosttilskudd.
Epost: rlaugsand@online.no

Likepersoner i NPIF Nord-Norge

Elin Isaksen
Jeg kan hjelpe med informasjon om mage/tarm og kostholdsendring.
Epost: elinisaks1@gmail.com

Line Edvardsen
Har erfaring med kosthold uten mel, melk, mais og soya (basiskost). Har erfaring med søvnproblemer og hodepine som blir borte ved kostomlegging. Har tre melkefrie barn fra 2-8 år.
Epost: nord-norge@npif.no

Eva-Line Stenersen
Harstad
Har erfaring med melke, sukker- og glutenfritt kosthold.
Mob: 46693877


Lena D. Vetting
Har erfaring med lekk-tarm-syndrom.
lena-v@sigmanord.no


Katrine Haugan
Har erfaring med steinaldermat, gluten- og kaseinfri kost, coaching og endringsprosesser i tankegang.
Tlf 90781429
kathaugan@hotmail.com

Likepersoner på Østlandet

Camilla Lysø Marthinsen

Oslo/ Hønefoss
Epost: camilla_lyse@hotmail.com
Jeg er veldig glad i å reise og har derfor mye erfaring med hvordan en enkelt kan gjøre turen enklere med litt planlegging i forkant. Kontakt meg gjerne på e-mail for råd, erfaringsutveksling, oppskrifter eller hva det måtte være :).

Friedhild Bergem
Østlandet
Epost: qreativrooms@gmail.com
Trenger du inspirasjon eller noen å snakke med er du velkommen til å sende email til meg, så avtaler vi en prat per telefon eller Skype.

Annina Boel
Lysaker
Epost: annina@addictsandhabits.com
Etterutdanning i avhengighet med biokjemisk vinkling har avdekket mange med ADD og ADHD, dysleksi og dyspraksi, apraksi og tilfeller som angst, uro og depresjon som kan påvirkes sterkt av særskilte næringsstoffer, omega-3 og Individuelt Tilpasset Kosthold (ITK).

Tone Mette Rønning
Tårnåsen
Epost: abbratlie@gmail.com
Erfaring med fibromyalgi, irritabel tarm, og hvordan melke- og kornfri (ikke bare gluten) diett kan hjelpe mot dette.

Anne-Berit Bratlie
Oslo
Epost: tonmette@online.no
Erfaring med fibromyalgi, allergi og spiserørsbrokk, og hvordan melke- og glutenfri diett kan hjelpe mot dette.

Lena Ryde
Fredrikstad
Epost: lenaryde@gmail.com
Lang erfaring med melk- og glutenfritt kosthold

Aina Gunnerud
Har erfaring med kostholdsomlegging for familier og barn
Epost: aina.gunnerud@gmail.com

Kim Laurits Gunnerød
Epost: kim-laurits@hotmail.com
Har erfaring med autisme/ asberger og gluten- og melkefritt kosthold.

Bente Mellem
Epost: bente.mellem@hotmail.com
Oslo

Jan Erik Kataja Eriksen
Har erfaring med ADHD, mat og sukkerfritt kosthold. Kostholdveileder.
Tlf 41776777
Epost: janerik1970@me.com

Bjarte Aasland
Har erfaring med autisme/ asberger og gluten- og melkefritt kosthold.
Epost: bjarte.ba@gmail.com