Ferie, matkunnskap og fjelluft

Mat & atferd har besøkt Storestølen Fjellstue i Hol kommune, midt mellom Oslo og Bergen. Rykter om at dette stedet kan lage mat for alle, samt deres kunnskap og læringssted hadde nådd oss. Dette stedet hørtes ut som et flott sted hvor du kan oppleve både sjelero, avslapning og aktiviteter. Nå ønsket vi å sjekke dette ut og vår prosjektkoordinator, Aina, tok gladelig turen på fjellet et par dager i juli.

22.07.201820:53 Aina Gunnerud

Jeg tok tog fra Oslo og buss fra Ål togstasjon lørdag og ble til mandag. Turen opp var i seg selv en opplevelse av natur og full av inntrykk. Været var helt nydelig, 25 varmegrader og det var flere som badet i fjellvannet. Jeg ble tatt vennlig imot av vertskapet, Anne Gørild Olavson Holtskog og Tore Holtskog. Jeg ankom stedet i lunsjen og her var det høy aktivitet med mange lunsjgjester.

Matkvalitet, kunnskap og mine matopplevelser

Jeg var så heldig at jeg litt senere fikk tid sammen med vertskapet på Storestølen. Vi hadde en meget interessant matprat. Visjonen deres om å være et sted for ren og naturlig mat, kortreist og økologisk var helt tydelig og gjennomført. De lager all mat fra bunnen av. De vet også hvordan det er å ha intoleranse og at det kan oppleves litt skamfullt, spesielt når du kanskje ikke har en akseptert medisinsk allergidiagnose. De tilpasser mat til alle. Anne Gørild forteller entusiastisk om en person som leverte liste med de få matvarene han kunne spise. Han ble så fornøyd med maten han fikk servert. I tillegg kunne han slappe av, uten å føle seg så annerledes og alltid være den som må få spesialbehandling.  

Nesten alle sauser er uten gluten og melk. De har alltid en smakfull kake uten sukker, gluten og melk tilgjengelig. Jeg smakte en herlig kake med sjokolade og valnøtt fra kokken sin hemmelig oppskrift. Lørdag ble jeg servert 3 retters middag med brokkolisuppe, fjellørret med tilbehør og den berømte kaken. Meget velsmakende!

Hjemmebakt glutenfritt brød og knekkebrød er en naturlig del av frokostutvalget. Dette frister også de som ikke har allergi eller intoleranse. Jeg vet de også lager god smoothie. Mandag fikk jeg etter eget ønske smake smoothie med cashewmelk og bær til frokost. Igjen nydelig vær, utsikt, ro og stillhet og himmelsk smaksopplevelse. Oppskrift på smoothie kommer i neste nyhetsbrev.

De ble også utsolgt for villaks under lunsjen lørdag. Litt senere på dagen kom det innom en lokal bonde og anbefalte Storestølen et sted å kjøpe oppdrettslaks, da de hadde hørt at de var utsolgt for laks på menyen. De takket pent nei og mener matkvalitet og helt ren mat er viktigst. Her er det integritet til egne visjoner og viktigheten med matkvalitet som gjelder.

Fjelluft og turer

Dette er tredje sommeren de drifter stedet og det har aldri vært slik varme og fint vær som i år. De sier at de ofte kan se at det regner på Geilo og i fjellene mot vest. Beliggenhet mellom vestlige fjell og østlige fjell ved Strandavatnet og Hallingskarvet nasjonalpark gir en nydelig utsikt og turmuligheter for de aller fleste. Storestølen ligger 1.030 m.o.h og høyeste topp i nærområdet er litt over 1.800 m.o.h. Jeg hadde en flott tur oppover første dagen på noen timer. Det å bare være og kjenne på fjelluften og nyte utsikten er magi for meg. Det var en bratt start oppover og jeg fikk beskjed før turen om å ikke gi opp. Det var virkelig verdt å ta den turen. Helt alene i fjellet med stillhet, ro og frihet skal en lete lenge etter. Mandag gjentok jeg denne herlige turen!

Jeg opplevde å bli tatt imot med en ekthet og at du virkelig føler deg ivaretatt. Drar du alene eller sammen med en gruppe, så bistår de med å anbefale eller guide turer i fjellet.  Hvis du trenger transport med bil eller båt stiller de også opp.

Læringssenter

Helt avslutningsvis fikk jeg også møte gruppen som skulle delta på stoffskifteuke med Caluna og Siri & Siri, lege og ernæringsterapeut. Denne uken var det da lukket arrangement og jeg synes de skulle ha et spennende og lærerikt opplegg. Her observerte jeg matkurset og de lagde pizza med søtpotetbunn, næringsrik suppe og bakte chia-rundstykker. Jeg fikk med en oppskrift på chiabrød hjem som jeg kan dele med dere.

Takknemlig og full av ny energi og inspirasjon dro jeg til Oslo. Til Storestølen og fjellet kommer jeg gjerne tilbake. Et sted med harmonisk atmosfære, stillhet og nydelig beliggenhet. Samtidig er dette et kunnskaps og læringssenter. Matkvalitet er helt sentralt og mat er en viktig brikke når de holder kurs og retreat i tema om helse, kropp og sinn.

 

 

 

, click to open in lightbox
, click to open in lightbox
, click to open in lightbox
, click to open in lightbox
, click to open in lightbox