En helhetlig behandling viktig

Fra hele landet kommer syke mennesker for å søke hjelp hos legene Erik og Sofie Hexeberg.

17. des 2020
17.12.202005:42 Ingrid Stephensen

Gjennom årene har de hjulpet mange til et bedre liv og helse. Jungeltelegrafen går slik at stadig flere mennesker søker behandling ved deres klinikker utenfor Oslo og i Tønsberg.

Tekst: Ingrid Stephensen

Foto: Caroline Roka

Det populære legeekteparet forteller at de også har telefonkontakt med folk som ikke bor på Østlandet. Til og med nordmenn som bor i utlandet ringer dem. Både kvinner og menn, unge og eldre kontakter legene.

–Hvordan funger behandling over telefonen?

Sykehistorien avgjørende

– Dette fungerer veldig bra. Vi får deres sykehistorie og på grunnlag av telefonsamtalene lager vi et behandlingsopplegg. Vi anser sykehistorien som veldig viktig. Pasienten forteller om alle plager og sykdommer gjennom livet. Dette gir oss nyttig informasjon og god oversikt.   

– De fleste som kontakter oss, har fordøyelsesplager, energitap, nedstemthet og smerter i kroppen for å nevne noen av lidelsene. Svært mange har plager som irritabel tarm, kroniske betennelser, autoimmune sykdommer, overvekt, høyt blodtrykk, diabetes, migrene og ME. En del har også i tillegg hjernetåke, redusert konsentrasjon og hukommelse, angst, depresjon, ADHD, bipolar lidelse. Basert på det vi hører, rekvirerer vi de aktuelle blodprøvene, forklarer Hexeberg og fortsetter:

– Ofte er det peptider i urinen og matintoleranse som er tilfellet. En generell helsevurdering med vitaminer, mineraler, stoffskifte og blodsukker er nødvendig. Vi stiller mest diagnose ved blodprøver, men henviser til røntgen, ultralyd og annet når det er aktuelt. Oftest er pasienten utredet med slike undersøkelser før de kommer til oss, sier legene.

 Ofte er det peptider i urinen og matintoleranse som er tilfellet.

Syke av maten

Svært mange mennesker lider av intoleranser når det gjelder mat. Flere og flere blir syke av maten, noe vi sjeldent hørte om før. Hva tror dere dette skyldes?

– Veldig mange reagerer på gluten i korn og kasein i melk. Inntaket av disse har økt betydelige de siste tiårene fordi vi er blitt anbefalt fettfattig kost og mer grovt brød. For eksempel inneholder en boks med cottage cheese mye mer kasein sammenlignet med seterrømme slik at du spiser mindre. Jo grovere brød du spiser, jo mer gluten får du i deg. Les nøye på pakken neste gang du kjøper grovbrød i butikken. I tillegg spiser vi mye mer industrimat enn før, og får i oss rikelig med tilsetningsstoffer som mange reagerer på, opplyser Hexeberg som har en del pasienter som lider av lekk tarm.

– Da tar vi ofte en matintoleransetest og skreddersyr kosten basert på matvarer de ikke tåler, og hva de liker av ulike matvarer. Vi anbefaler alle kjøtt- og fiskekraft regelmessig. Enkelte merker at kraft er velgjørende for tarmen. Mange pasienter blir syke av korn- og melkeprodukter, egg, nøtter og frø. Ofte er det nødvendig med kosttilskudd. De aller fleste vil ha god nytte av en multivitamintablett året rundt, pluss D-vitamin fra september til mai, sier Hexeberg som opplever at svært mange av deres pasienter blir bedre psykisk av å legge om kosten. Mange forteller om mer stabilt humør, mindre angst og nedstemthet og mer energi og tiltakslyst.

– Det er mulig å bli helt frisk. Noen blir friske etter noen uker, mens for andre kan det ta ett år, understreker det populære legeparet som har hjulpet mange mennesker til bedre helse.

Nærmere informasjon: www.drhexeberg.no

  • Erik og Sofie Hexeberg har sammen gitt ut boken: «Nytt blikk på autoimmun sykdom. Bruk mat som medisin. Spis deg friskere». Cappelen Damm forlag
  • Sofie Hexeberg skriver ofte i ukebladet Allers.
  • Erik og Sofie Hexeberg samarbeider med Lab1. En matintoleransetest og peptider koster kr 3200.

Foto: Caroline Roka
, click to open in lightbox
Foto: Caroline Roka
Erik og Sofie Hexeberg har spesialisert seg på behandling av ulike sykdommer ved hjelp av å endre kostholdet.
Erik og Sofie Hexeberg har spesialisert seg på behandling av ulike sykdommer ved hjelp av å endre , click to open in lightbox
Foto: Caroline Roka
, click to open in lightbox
, click to open in lightbox

Relaterte artikler