Ny forskning klar

Rundt en halv million nordmenn har en autoimmun sykdom som det ikke finnes en effektiv behandling for. Et gjennombrudd fra norske forskere er nå kommet, skriver VG. Her kan du lese mer om hva VG skriver. Hele artikkelen er hentet fra VG 11.mai.

13.05.201915:54 Julie From

En ny studie fra Universitetet i Oslo viser at sentrale immunceller ved cøliaki er funnet igjen hos pasienter med andre autoimmune sykdommer. Forskningen er utført av postdoktor ved Jebsen-senteret for cøliakiforskning, Asbjørn Christophersen, melder VG.

VG skriver videre: «Flere diagnostiseres med en autoimmun sykdom nå enn tidligere. Årsakene er bedre utredninger, men forskerne tror også det skyldes miljøfaktorer». Og at «Så langt har man ikke klart å utvikle en effektiv behandling. Årsaken er at man ikke har kjent til hva det er i kroppen som blir angrepet, og at man heller ikke har klart å identifisere de sentrale immuncellene».

Det finnes mer enn 80 ulike autoimmune sykdommer, og de rammer kvinner i langt større grad enn menn. Den mest vanlige av disse er revmatisme, som rundt 300.000 nordmenn har. Andre store grupper er psoriasis, cøliaki og diabetes type 1. En av de alvorligste av disse sykdommene, er multippel sklerose (VG).

Han har samarbeidet med en gruppe forskere under ledelse av professor Ludvig M. Sollid ved UiO, og kolleger ved Stanford University i USA, først og fremst professor Mark M. Davis.

Studien ble nylig publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature Medicine. For denne og tidligere forskning fikk Christophersen nå i mai en internasjonal forskningspris, som årlig deles ut av European Federation for Immunogenetics.

Arbeidet med studien startet i 2016. Forskerne samlet inn blod- og vevsprøver fra ulike grupper, til sammen over hundre personer, fra blant annet cøliakere, lupus- og sklerosepasienter, og fra friske kontrollgrupper i Norge og USA.

– Utgangspunktet var at vi ønsket å forske på de cellene som reagerer på gluten i kroppen til cøliakere. Tar man bort disse cellene med målrettet behandling, så forsvinner trolig problemene de forårsaker, sier Christophersen til VG.

Hele artikkelen og sitatene er hentet fra VG. Har du VG+ abonnement, kan du lese hele artikkelen her: 

https://www.vg.no/forbruker/helse/i/xPe1q8/ny-forskning-nytt-haap-for-behandling-av-autoimmune-sykdommer?utm_source=vgfront&utm_content=row-2

 - Følg med på nettsidene våre i juni, der vil det komme et intervju med to leger som jobber med dette!