Fare for jodmangel ved melkefri diett

Jod er et essensielt sporelement som må tilføres kroppen. Lav jodstatus kan bl.a. føre til nedsatt mental og fysisk utvikling hos foster og barn.

12.10.201809:19 Tine Østby

Jodstatus hos fertile kvinner, gravide og ammende

Å øke inntaket av jod under svangerskapet ser ut til å ha liten effekt, derfor er det viktig at jodstatusen er god allerede FØR graviditet for optimal utvikling hos fosteret.

Ammende har også økt behov for jod, da jod overføres til morsmelken og videre til barnet. Inneholder morsmelken lite jod, er det fare for at også barnet får jodmangel. Dette kan igjen føre til en nedsatt mental utvikling av hjernen, nedsatt utvikling av nervesystemet og vekst hos barnet. 

Selv mild til moderat lav jodstatus kan påvirke foster og småbarns utvikling negativt, både fysisk og mentalt. 

Kilder til jod

Statens ernæringsråd anbefaler inntak av hvit fisk 2-3 ganger i uken og 3 daglige porsjoner av melkeprodukter (melk, yoghurt, ost). 

Er du eller barnet ditt på melkefritt kosthold anbefales det å ta et jodtilskudd, da det er utfordrende å få dekket jodbehovet gjennom et kosthold uten melkeprodukter. Jodtilskudd får du kjøpt på apotek. 

Hva er jod?

Jod er et grunnstoff med kjemisk symbol I og atomnummer 53. Jod ble oppdaget av franskmannen Bernard Courtois i 1811 og fikk navnet jod fra det greske ioeides, som betyr fiolettfarget, etter fargen på joddampen. Jod finnes ikke naturlig i ren form, men opptrer som jodsalter, særlig i sjøvann som inneholder ca. 50 µg jod per liter.

Jodets funksjon

Jod fungerer som kofaktor for stoffskiftehormonene T4 og T3. Disse hormonene produseres i skjoldbruskkjertelen. Dette betyr at en normal produksjon av T4 og T3 er avhenging av at vi tilfører kroppen jod i riktige mengder. 

Hormonene T4 og T3 produserer i skjoldbruskkjertelen og bidrar i å regulere energiomsetningen i de fleste celler i kroppen.

Disse hormonene er sentrale i regulering av cellenes metabolske aktivitet, fosterutvikling,  og vekst og utvikling hos barn og unge. Hormonene stimulerer også absorpsjon av glukose i tarmen og nedbrytning av fett og glykogen.

Kilder