L

Kontaktinfo

Daglig leder
Ingunn Notøy

Telefon
+47 94 81 86 05

Epost
post@matogatferd.no 

w

Uten Melk? Trenger vi ekstra tilskudd?

Vi kjenner til mange som reagerer på melk i kostholdet. Vi kommer her med noen forklaringer på proteinet kasein, A1 og A2 melk fra kyr. Er det forskjell på melk fra forskjellige kyr? Hvilken tilskudd og næringsstoffer anbefaler vi?

20.08.201821:10 Aina Gunnerud

Kosthold uten melk

Næringsinnhold i melk, kasein og kasein A1 og A2.

Melk inneholder mange næringsstoffer. Når man utelater melkeprodukter, må man velge ernæringsrike erstatninger. Forskning har vist at mange barn på melkefritt kosthold blir litt kortere og veier mindre enn barn uten diett, derfor er det viktig med god ernæring.

Barn på melkefritt kosthold kan lett få litt lite av fett, protein, kalsium, riboflavin og niacin enn andre barn[1]. I det siste legger man vekt på at melk er en god jodkilde siden fôret til kyr er beriket med jod.  Det kan være vanskelig å finne gode kilder for jod, kalsium og riboflavin, derfor vil vi anbefale et tilskudd ved melkefritt kosthold. Mange spiser mer søte pålegg, når ost er utelatt. Det er ikke ønskelig.

I dag anbefaler man jod-tilskudd fra apotek.

Melk inneholder alle næringsstoffene, derfor kan nyfødte leve på bare melk noen mnd. Proteinene i melk har meget god kvalitet, med det menes at det er rikelig av alle aminosyrer som proteiner består av. Fersk melk har sukkerstoffet laktose. Ved laktoseintoleranse, mangler man det enzymer som spalter laktosen til sine to enheter: glukose og galaktose. Da vil laktosen bli i tarmen, som mat til tarmbakteriene, det blir diaré og mer tarmgass.  Melkeprodukter av fersk melk har mye laktose (brunoster), mens lagret hvitost og smør har lite. Se tabell over laktose her.  https://www.melk.no/Kosthold-og-helse/Allergi-og-intoleranse/Laktoseinnhold-i-meieriproduktene

Hovedproteiner i melk er kasein. Det finnes i to hovedvarianter A1 og A2.

Kasein er rik på aminosyren prolin, prolin har en «annen» oppbygning enn de andre aminosyrene. Det skaper problemer under fordøyelsen av kasein til aminosyrer. Når kasein ikke fordøyes fullstendig, dannes det proteinbiter (peptider) rike på prolin. Disse peptidene kan komme over i hjernevæsken og reagere som «morfin (opioater)». Derfor kalles de casomorfin. Caso kommer fra kasein. De har navn som b-casomorfin-7, med 7 aminosyrer. Les mer om dem hos Neurozym[2].

A1 og A2 kasein-variantene. Kyr har gener som avgjør om de lager A1, A2 kasein eller begge. Når A1 fordøyes, dannes mer av casomorfinene, enn fra A2 på grunn av at det er en liten forskjell mellom aminosyrene i proteinet. Det forskes på om det er mer helseproblemer fra A1-melk, enn fra A2-melk[3]. Hva som er i norsk melk, vet vi ikke, men det er forskning som antyder at vi bør ha mer A2-kyr, de gir også litt mer melk[4].

Helseproblemer med A1 melk er forslått å være fordøyelsesproblemer[5], autisme, irritert tarm og læringsproblemer[6], diabetes er også diskutert.

Melkealternativ av soya, ris, mandel eller havre kan ikke kalles melk. Det er bare kumelk som får hete melk. De andre er «drikker». De er laget av finmalt soya, ris eller mandel og så tilsatt vann så det blir en jevn «hvit» løsning. Mange er tilsatt noen få næringsstoff, men de kan ikke erstatte melk totalt. Det er lite proteiner i dem, og av en dårligere ernæringskvalitet. Derfor er en del av dem ikke anbefalt for barn under 3 år. Det er ikke melk, men et hvitt alternativ. Hvis stivelsen ikke er varmebehandlet, kan de tykne under oppvarming.

Merete Askim

18.august 2018

 

[1] http://tidsskriftet.no/2005/11/aktuelt/vekstutvikling-og-kosthold-hos-barn-som-har-hatt-kumelkallergi

[2] http://neurozym.com/default.asp?Mode=Meny&HovedMenyId=746&UnderMenyId1=749&ThisMenyId=749

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4818854/

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3225817/

[5] https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02406469

[6] https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02406469