L

Kontaktinfo

Daglig leder
Ingunn Notøy

Telefon
+47 94 81 86 05

Epost
post@matogatferd.no 

w

Glutenfri matmesse på Lillestrøm 14. april

Norsk Cøliakiforening arrangerte en vellykket matmesse med gode utstillere og interessante foredrag om det siste innen forskning på cøliaki og glutensensitivitet.

16.04.201809:27 Tine Østby

Med godt over 20 utstillere fikk publikum en god oversikt hva som finnes på markedet av glutenfrie alternativer. Det var smaksprøver og gode tilbud, så absolutt en messe som er verdt å besøke for deg som spiser glutenfritt. 

I løpet av messen, kunne man også få med seg tre foredrag:

 • Utredning av cøliaki og ikke cøliakisk glutensensitivitet - Gry Skodje
  Det forskes for tiden mye på dette med ikke-cøliakisk glutensensitivitet, men det er utfordrende å finne biologiske markører man kan stole 100 % på. Gry presenterte bl.a. et forskningsprosjekt hvor det er blitt definert kriterier for å bedre kunne diagnotisere ikke-cøliakisk glutensensitivitet - the Salerno Experts' Criteria. Disse kriteriene er basert på gjennomføring av eliminiasjonsdiett og symptomber før og etter dietten. 

 • Hvordan immunforsvaret reagerer på gluten og hvorfor noen får cøliaki - Lene Støkken Høydahl
  Lene presenterte det man til nå vet om hva som skjer i kroppen når den reagerer på gluten samt årsaken bak hvorfor noen får cøliaki. Dette er et komplekst område og har nok flere årsaksfaktorer. Forskere har fremdeles ikke hele bildet bak årsaken klart.
  Selv om man har genene for cøliaki, betyr det ikke at man får det. Det spekuleres i om virus/bakterieinfeksjon kan være en utløser for cøliaki. 

 • Glutenfri bakst og alternative kornsorter - Lise Friis Pedersen
  Et nyttig foredrag om ulike alternative kornsorter for de som spiser glutenfritt. 
  Et dilemma i dag er at glutenfrie produkter inneholder mye stivelse og lite fiber. Dette kan skape problemer, da produktene er lite næringsrike og inneholder for mye sukker. 
  Gode og næringsrike glutenfrie alternativer er bl.a. havre, quinoa, bokhvete og amaranth.
Tine S. Østby
Glutenfri Matmesse 2018
Tine S. Østby
Glutenfri Matmesse 2018
Tine S. Østby
Glutenfri Matmesse 2018
Tine S. Østby
Glutenfri Matmesse 2018