L

Kontaktinfo

Daglig leder
Ingunn Notøy

Telefon
+47 94 81 86 05

Epost
post@matogatferd.no 

w

Mat og Atferd konferansen oppsummert

Lørdag 10. mars ble vår første heldagskonferanse om sammenhengen mellom mat og atferd arrangert. Vi er utrolig stolte som har klart å samle denne gjengen med formidlere og veldig takknemlig for dem som var tilstede og fikk med seg kunnskap videre til dem som trenger det. Her kommer en oppsummering og noen bilder fra foredragene til Mari Frengstad og Geir Flatabø.  

14.03.201808:11 Aina Gunnerud

Foredragene besto av fagfolk og klinikere med solid kompetanse innen medisin, biokjemi, pedagogikk og ernæring. Vi fikk også høre noen sterke og rørende historier om hva mat hadde betydd for psykisk helse, læring og eget liv.

Wow!!!! for en kunnskap
Lege Geir Flatabø åpnet programmet med en innføring om hva som foregår i fordøyelsen og næringsopptak fra tarmen, immunforsvaret eller enzymmangel ved tilstander som for eksempel depresjon og autisme. Hva er det i maten vi reagerer på? Her kan det være mange svar! Mange av oss kunne hørt Geir og lyttet til hans kunnskap i flere timer. Takk for deling.

«For en formidling og et innblikk fra hennes historie», var det flere tilhørere som sa etter å høre Åse-Line Baltzersen fortelle om hennes vei tilbake og hennes mestring av livet. Hennes foredrag ble fortalt i 2 deler. Del 1 om hennes bakgrunn og del 2 om mat som en del hennes psykiske helse.  Når det å ikke spise eller spise for mye er et stort problem. Når hun ikke likte mat! Da er det viktig med matglede, finne balansen og være bevisst hva som trigger et tilbakefall. Stress kan være en utfordring og kanskje også alle de «riktige» rådene. Melk kan også være en trigger her. Viktig for Åse-Line har vært å lære å kjenne etter å ta disse signalene på alvor.

Dag Tveiten og Lab1 avslørte en fantastisk nyhet. Det å kunne påvise enda mer spesifikk sammenheng av økt peptider ved autisme og ADHD. Peptider kan testes i blod og anses som tilfredsstillende dokumentasjon, foreløpig er ikke testen tilgjengelig for meg og deg. Vi i NPIF gratulerer og gleder oss til testen kan blir tilgjengelig for alle.

Vegard Holum engasjerte som alltid. Fint at han hadde stand hvor alle kunne stille spørsmål om omega 3 og få smaksprøver. Foredraget ble vel ikke helt som planlagt, men kanskje enda mer treffende for konferansens publikum. Vi fikk ta del i hans metoder og om hvordan han har tilegnet seg all sin kunnskap om omega 3. Videre fortalt han om hvordan han har jobbet med urolig ungdom og metoder som ga ungdommene stabilitet og mestring. Alle læringsmetoder passer ikke for alle. Økt inntak av omga 3 passer nok for de aller fleste og kan bedre læring.

Gunhild Kaupang hadde et imponerende kåseri om læring. Vi lot oss rive med i hennes engasjement som hun har for familier og det å lære bort mat, matglede og se hele mennesket. Vi hører henne gjerne igjen.

«Hun formidler så lett, med vennlighet og har så mye innsikt», var noen av tilbakemeldingene etter Mari Frengstad sine tips til hverdag med fokus på innkjøp av mat og matlaging. Deler av foredraget er vedlagt her. God lesing!

Vår styreleder, Merete Askim, innledet og deltok i panelet for spørsmål og svar. Flere fra styret og eksterne foredragsholderne delte sin kunnskap og erfaring fra panelet. Helt fantastisk å kunne få flere synspunkter og erfaring med hvordan bli friskere og hva som kan være riktig metode. Alle råd og metoder passer jo ikke for alle! Vi håper alle fant noen svar som passer deres liv.

Som Gunn-Karin Sakariassen oppsummerte; - «Her var det litt av alt og stort engasjement om tema Mat og Atferd». Det var latter, tårer, håp og tro på veien videre. Til dere som var der kom gjerne med innspill eller synspunkter til NPIF.

Og til dere som ikke var der så håper vi på flere konferanser med denne dyktige gruppen av fagfolk og erfarere. Meld oss om du ønsker å bidra i din region!

Følg oss på Facebook (NPIF) og Instagram (Matogatferd). Vi trenger alle berørte og interesserte som medlemmer, er du ikke medlem så gå til «Bli medlem» og meld deg inn. Vi trenger deg mer enn noen gang!