L

Kontaktinfo

Daglig leder
Ingunn Notøy

Telefon
+47 94 81 86 05

Epost
post@matogatferd.no 

w

FRA UROKRÅKE TIL FLITTIG MAUR!

Vår sønn var 4-5 år gammel da han begynte å være urolig og komme i konflikt med andre barn. Da han begynte på skolen fortsatte problemene. En melkefri diett ble løsningen!

20.05.201609:18 Tore Olsen

Han var ukonsentrert i klassen, reagerte på bråk og høye lyder, og fungerte dårlig sosialt. Han hadde ingen langvarige vennskap med andre kamerater. Verbalt og faglig var det ingen problemer.

Etter 1. klasse kontaktet vi P.P- tjenesten, og de foretok noen tester. På de språklige og faglige testene stod han fint, men på enkelte andre tester scoret han lavt. Han greide blant annet ikke å legge puslespill. Han fikk ingen sikker diagnose da, de var ikke helt sikre. Etter vårt ønske ble han satt på venteliste på barne- og ungdomspsykiatriske avd. ved fylkessykehuset. Her fikk vi time etter 1/2 år og samme dagen som vi fikk svaret fra NeuroZym! Denne timen har vi senere avbestilt. Petter fikk ressurstimer i skolen med både spesialpedagog og assistent. Han ble tatt ut av klassen, slik at han kunne jobbe i fred.
 
Lørdagsgodteri ga et hint om matproblemer
Jeg begynte å se på kostholdet hans fordi jeg syntes at han var veldig opp og ned i humøret etter hva han hadde spist. På lørdagskveldene var det tydelig, etter godtespising. Han sovnet seint, var deprimert og redd, frustrert og disharmonisk.

Han hadde også problemer med huden, fikk eksem og utslett, ble rødflammete i ansiktet og på overkroppen osv. Han ble kranglete og likte ikke at det ble stilt krav til ham. Petter var mye plaget av ørebetennelser og halsbetennelser da han var liten. Mandlene hans ble fjernet da han var 5 år gammel.

Resultatet fra NeuroZym viste utslag på melkeprotein. Det var ikke det helt store utslaget, men såpass at han skal holde seg unna alt med melkeprotein. Han reagerer ikke på gluten. Det var en tøff overgang, for det berører hele familien. Det var vanskelig i begynnelsen å finne alternative produkter. Jeg fikk god hjelp av ernæringsfysiolog.
 
Rask endring til det bedre
Etter 1-2 uker på melkefri diett, begynte vi å få positive tilbakemeldinger fra skolen. Han var blitt så rolig, sa de. Det var helt fantastisk, fordi vi har fått så mye negative meldinger på ham i løpet av disse årene. Han fikk tilbake konsentrasjonen, og begynte å få flere og flere venner, som han faktisk enda har. Han utmerker seg ikke lenger så mye i klassen, og fungerer bra sosialt.

Hjemme er det ingen problemer med soving lenger, og han er roligere og ikke så kranglete mer. Det er ikke dermed sagt at alt er helt "perfekt", han kan fremdeles ha dårlige dager hvor han er trøtt, vondt i hodet, er treg til å sette i gang arbeidet på skolen, sur og sinna. Jeg ser at ting "henger igjen" litt enda. Derfor forsker jeg videre, og håper å kunne få en del svar etter hvert. Dette krever mye tid og energi. Det blir innimellom mye bekymringer. Jeg lurer på om han også kan ha intoleranse mot egg, fargestoffer, og visse konserveringsmidler (uff, så mye dumt de tilsetter maten!).
 
Krisepiller til tur
Jeg tok mot til meg en dag, og ringte dr. Reichelt ved Rikshospitalet. Han kunne fortelle meg at dette er livsvarig, det er en genfeil og en enzymmangel. Han ga meg tips om piller som jeg kunne bestille fra USA, som Petter kan ta før måltider. Han kan da spise melkeproteiner i maten. Disse pillene heter EnzymAid, og er enzymer som spalter proteinene i magesekken, før maten kommer ned i tarmen. De fungerte kjempefint, og han kan ha med seg slike piller hvis han skal i en bursdag, ut på reise eller lignende. Dette gjør ting utrolig mye lettere for oss! Vær obs på at disse pillene kan være vanskelig å få inn i Norge. Dette er ikke medisiner, men et kosttilskudd, og ingen av stoffene her var ulovlige å ta inn i landet. Dere kan lese mer om dette på www.kirkmanlabs.com Håper dette kan hjelpe flere. Pillene kan også brukes ved annen proteinintoleranse, står det.

(NB! Enzymer i stedenfor diett kan bare brukes etter samråd med legen! Det er individuelt hvilke enzymer som hjelper og hvem som i det hele tatt får hjelp av dem! Redaksjonen).
 
Hjelp fra det offentlige
Jeg kan også nevne at jeg har god støtte fra legen vår, ernæringsfysiolog, og ikke minst fra NPIF! Min mann og jeg har fått innvilget 10 ekstra sykedager hver fra Trygdekontoret. Positivt! Vi har også inne en søknad om å få dekket ekstrautgifter til mat som følge av dette.

Det er sikkert mange som har proteinintoleranse uten å vite om det, og det er til og med mange leger som ikke kan eller vet noe om denne tilstanden. Jeg håper at min historie om Petter kan være med på å hjelpe.


Hilsen en mor

Illustrasjonsfoto: Shutterstock